7.6 C
Jajce
Subota, 2 ožujka, 2024
BiH

10 najljepših mjesta za skijanje u Evropi

CNN Travel napravio je ljestvicu najljepših mjesta za skijanje u Evropi pobrojavši ona koja oduševljavaju svojim prirodnim ljepotama i arhitekturom, ali i dobrom atmosferom.

1. Zermatt, Švajcarska

Malo skijaško naselje sa sjajnim stazama u srcu švajcarskih Alpi raj je za šetače. Automobili su zabranjeni u ovom dragulju u dolini Valais s pogledom na spektakularne planinske vrhove, uključujući i legendarni Matterhorn. Ne čudi stoga što se do njega obično dolazi vlakom ili helikopterom.

2. Grimentz, Švajcarska

U Valaisu se ističe i mjesto Grimentz koje je ispunjeno šarmantnim uličicama te prepunim ljupkim planinskim kućama. Nađete li se u blizini obavezno isprobajte vrlo rijetko, ali legendarno vino – Vin du Glacier.

3. Wengen, Švajcarska

Wengen je još jedno švajcarsko mjesto stvoreno za sjajan skijaški odmor tokom zime u kojem su zabranjeni automobili. Okruženo je prekrasnom prirodom – od doline Lauterbrunnen do veličanstvenih vrhova planina Eiger, Monch i Jungfrau.

4. Kitzbühel, Austrija

Kitzbühel je meka skijaškog trčanja. Ovaj tirolski grad je u januaru svake godine domaćin istorijske trke Hahnenkamm koja je dobila ime prema brdu iznad Kitzbühela, a koja okuplja najbolje skijaške trkače iz cijelog svijeta.

5. Cortina d’Ampezzo, Italija

Ovaj italijanski dragulj u istočnim Dolomitima mamac je za jet-set. U njemu su 1956. godine bile održane zimske Olimpijske igre, a poslužio je i kao čarobna kulisa za snimanje filma o Džejmsu Bondu po imenu “Samo za tvoje oči”.

6. Lech am Arlberg, Austrija

Lech am Arlberg je planinsko naselje i ekskluzivno skijalište u najzapadnijoj austrijskoj pokrajini Vorarlberg na obalama rijeke Lech. Namijenjen je osobama dubljeg džepa pa ne čudi što privlači određene pripadnike kraljevskih porodica. Jedna od njegovih velikih ljubiteljica bila je i pokojna princeza Diana.

7. Saas-Fee, Švicarska

Znate li gdje je snimljen poznati spot za pjesmu “Last Christmas” grupe “Wham!” iz 1984. godine? U jednoj od idiličnih kuća u Saas-Feeu u Švajcarskoj. Otada je ovo idilično planinsko naselje u okrugu Visp postalo planetarno popularno među zaljubljenicima u zimske sportove, a posljednjih godina posebno među snowboarderima u potrazi za dobrim snowparkom.

8. Alpbach, Austrija

Alpbach često nazivaju najljepšim selom u Austriji. Ovaj srednjevjekovni gradić u Tirolu izvrsno je mjesto i za uživanje u zimskim radostima iako se izdiže na tek 975 metara nadmorske visine. Štaviše, turizam je jedna od glavnih gospodarskih grana u Alpbachu.

9. Megeve, Francuska

Megeve je šarmantno skijalište u departmanu Haute-Savoie u jugoistočnoj Francuskoj. Ono oduševljava ljubitelje skijanja i boardanja, ali i sve željne dobre kuhinje te bogatog noćnog provoda. Njegovoj popularnosti pridonosi i činjenica što se nalazi i u blizini jednog od najviših europskih vrhova – Mont Blanca.

10. Courmayeur, Italija

Courmayeur je još jedna opština u podnožju Monta Blanca koja privlači zaljubljenike u skijanje. Ova opština u najrjeđe naseljenoj italijanskoj regiji Valle d’Aosti sjajno je mjesto i za isprobavanje poznatih specijaliteta italijanske kuhinje.

 

 

(nezavisne)

The post 10 najljepših mjesta za skijanje u Evropi appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Advertisement

Povezane vijesti

Inspektori KUIP-a KS počeli s mjerama privremene zabrane rada objekata

Jajce Online

Ramić: U Njemačkoj ambasadi u Sarajevu na čekanju 150.000 zahtjeva za vize

Jajce Online

Eichhorst: Ovo je propala šansa za domaće lidere, ključno je da se održe izbori

Jajce Online