Connect with us

Jajce Online

15 minuta u solariju štetno kao i cijeli dan biti na suncu

Avatar

Published

on


Uprkos stalnim upozorenjima dermatologa o štetnosti UV zračenja, preplanuli ten i dalje je bitniji od same brige za vlastito zdravlje, posebno kod mladih djevojaka. Mlađi od osamnaest godina uskoro u jednom dijelu Bosne i Hercegovine neće moći koristiti solarij.

Dobar odgovor

Nakon što je veliki broj zemalja Evrope, ali i šire, poput Brazila i Australije, zabranio korištenje uređaja za umjetno dobivanje boje maloljetnicima, na taj korak blizu je i manji bh. entitet Republika Srpska.

Može se očekivati da će slične mjere biti uskoro propisane i na području Federacije BiH, s obzirom na to da dermatolozi konstantno upozoravaju na štetnost korištenja solarija.

Ova zabrana u RS propisana je Prijedlogom zakona o zaštiti od nejonizirajućih zračenja. Entitetski ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić rekao je da nastoje slijediti pozitivne trendove Evropske unije.

– Time dajemo dobar odgovor, prvenstveno na prevenciju maligniteta kože – rekao je Šeranić nakon usvajanja Nacrta zakona.

Imati taman ten danas je postalo stvar prestiža te lažni sinonim zdravlja, mladosti i dobre forme. Dermatolozi konstantno upozoravaju na štetnost solarija ako se koristi pretjerano.

Ističu da je 15 minuta pod sijalicama isto kao i cijeli dan provesti na suncu te da je UV zračenje štetno i utječe na razvoj premalignih i malignih promjena, ali i izaziva preuranjeno starenje kože.

Kondilomi i gljivice

Profesorica kozmetologije Rijalda Mujanović-Brajlović kazala je za „Avaz“ da je i sunce štetno ako mu se izlažemo prekomjerno.

– Nama sunce treba da bismo proizvodili vitamin D. Najbolje je koristiti solarij koji nije turbo, jer on izaziva upalne procese. Postoji mogućnost da se, ako solarij nije dobro steriliziran, pojave kondilomi i gljivice, a na to se djevojke najviše žale – rekla je Mujanović-Brajlović.

Veliki rizik

Stručnjaci s Američke akademije za dermatologiju upozoravaju da čak i jedno sunčanje u solariju može povećati rizik od nastanka karcinoma pločastih ćelija za 67 posto te od karcinoma bazalnih ćelija za 29 posto.

Mujanović-Brajlović dodaje da se ne treba pretjerivati sa solarijem i da je za početak dovoljno da postupak traje tri do pet minuta.

– Obavezno je korištenje krema, prije i poslije, te nikako pretjerivati – rekla je ona.

GODIŠNJE u RS od melanoma oboli oko 50 osoba, dok za FBiH nema registra.

 

 

(avaz)Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement