Connect with us

BiH

257 osuđenika čeka selidbu u državni zatvor

Avatar

Published

onVrata državnog zatvora BiH još su zaključana. Iako se procjenjivalo da bi ona trebala da se za 257 osuđenika otvore početkom ove godine, to se, ni nakon četiri mjeseca poslije, nije desilo.
Podsjetimo, kompleks je spreman za prijem pritvorenika i zatvorenika u tehničkom, ali ne i u pravnom smislu. Iako se špekulisalo da je zapelo oko izbora direktora zatvora, odnosno da li će biti S, B ili H komponenta, saznajemo da je glavni problem nastao zbog “izbora rukovodstva, a sukladno zakonskoj regulativi koja se primjenjuje na državnom nivou”.

BIT ĆEMO RASTEREĆENIJI ŠTO SE KAPACITETA TIČE, NAVODE U SARAJEVSKOM ZATVORU/DIDIER TORCHE

 
– U biti, ovlasti generalnog direktora su prilično precizirane i zadiru u sferu stvaranja uslova za rad i funkcionisanje objekta. Zamjenik mijenja generalnog direktora u slučaju kada je ovaj odsutan po bilo kojem osnovu. Uloga glavnog inspektora u ovoj specifičnoj sferi upravljanja kaznionicama mnogo je šira i obuhvata ne samo segment tretmana već i segment funkcionisanja službe osiguranja. To uključuje i nadzor nad postupanjem u svim segmentima funkcionisanja, navodi izvor blizak Ministarstvu pravde FBiH.
Olakšanje
Za razliku od izbora direktora, inspektora i ostalog osoblja, za koje se ne zna kada će biti imenovani i zaposleni, broj osuđenika i pritvorenika koji trebaju da idu u ovu ustanovu, koju mnogi nazivaju hotelom za osuđenike, već je poznat.
– Dvadeset je osuđenika koji se nalaze na izdržavanju kazne u Kazneno-popravnom zavodu u Sarajevu, a koji trebaju da služe zatvorsku kaznu u državnom zatvoru. Pet ih je u Odjeljenju Ustikolina, jedan u KPZ-u Miljacka, a ostali su u Odjeljenju Igman. Imamo i tri osobe u pritvorskoj jedinici. Radi se o osobama koje su presuđene za različita krivična djela, od organizovanog kriminala, trgovine drogom, ratnog zločina i zloupotreba položaja ili ovlasti, rečeno nam je u KPZ-u Sarajevo.
U ovoj instituciji pojašnjavaju da se radi o osobama koje je Sud BiH osudio i koje su upućene na izdržavanje kazne u KPZ Sarajevo. Iako u upravi sarajevskog zatvora nisu željeli govoriti koji će osuđenici ići u novi zatvor, nezvanično saznajemo da se, između ostalih, radi o Edinu Džeki (osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 13 godina), Muhidinu Bašiću (osuđen na sedam godina zatvora zbog silovanja tokom rata), Frediju Koli (dvije godine i šest mjeseci zatvora zbog šverca gotovo 23 kilograma marihuane), Vehidu Subotiću (14 godina zbog zločina nad civilima na području općine Zenica) i Zaimu Laličiću (deset godina za silovanje i nečovječno postupanje prema civilima).
U KPZ-u Sarajevo navode i to da će odlazak osuđenika i pritvorenika u državni zatvor za njih značiti mnogo.
– Bit ćemo rasterećeniji što se kapaciteta tiče. Dobit ćemo nova mjesta za osuđenike i pritvorenike. S obzirom na to da radimo dostavu obroka za pritvorsku jedinicu Suda BiH, hrana se ovdje se sprema, te će nas i to dodatno rasteretiti, jasni su u sarajevskom KPZ-u.
U Kazneno-popravnom zavodu zatvorenog tipa Zenica nalazi se 66 osuđenika koji bi trebali ići na izdržavanje kazne u državni zatvor.
– Radi se o osuđenicima koji su osuđeni za najteža krivična djela i to za organizovani kriminal, droge, ratne zločine, zločine protiv čovječnosti… Njihov odlazak u državni zatvor za nas u Zenici će biti olakšanje. KPZ Zenica je jedini zavod zatvorenog tipa na prostoru Federacije od sedam zatvora i osuđeni za najteža krivična djela u FBiH su kod nas. Imamo dosta zatvorenika koji su visokorizični i opasni. Od tih 66 osuđenika koji trebaju ići u državni zatvor, najmanje njih 30-40 su visokorizični i opasni, kazao nam je Redžo Kahrić, direktor KPZ-a Zenica.
On je istakao da će odlazak ovih ljudi donijeti olakšanje i u smislu kapaciteta. U zeničkom zatvoru kapacitet je 812 osoba, a trenutno se u njemu nalazi 780 osuđenika.
Oslobođenje saznaje da su među osuđenicima koji čekaju na prebacivanje u državni zatvor gdje će dalje izdržavati zatvorske kazne – Zijad Turković koji je zbog pet ubistava i drugih krivičnih djela osuđen na 40 godina zatvora, Edib Buljubašić, koji zbog četverostrukog ubistva izdržava kaznu zatvora od 54 godine (ubio oca, suprugu, snahu i portira), braća Mato i Blago Šimić koji su osuđeni na 13, odnosno osam godina zatvora zbog organiziranog kriminala i prekograničnog krijumčarenja droge, neovlaštenog posjedovanja droge s ciljem daljnje prodaje, držanja eksploziva, te za prijetnje tadašnjem policijskom komesaru MUP-a ZHŽ-a. Tu je i Husein Bosnić, zvani Bilal, neformalni vođa vehabija u BiH, koji je osuđen na sedam godina zatvora zbog krivičnog djela podsticanja na terorističku aktivnost, vrbovanja radi terorističkih aktivnosti i organiziranja terorističke grupe.
U KPZ-u Tuzla čak 15 zatvorenika i zatvorenica je osuđeno na kaznu zatvora po presudama Suda BiH, što znači da bi kaznu trebali izdržavati u državnom zatvoru. Pored ovih 15, deset je zatvorenika, a pet zatvorenica, dok su u pritvorskim jedinicama još dvojica zatvorenika. Mjesečno ovi zatvorenici Ministarstvo pravde BiH koštaju oko 22.500 KM.
Kako nam je kazao direktor KPZ-a Tuzla Asim Aljić, preseljenje ovih zatvorenika u Istočno Sarajevo značajno bi rasteretilo zatvorske kapacitete, koji su blizu maksimuma.
– S njihovim prelaskom u državni zatvor, mi bismo imali 15 slobodnih mjesta i imali bismo mogućnost da smjestimo osuđenike koji su osuđeni po zakonima u FBiH. Prema našim informacijama, više od 150 osuđenika čeka na izvršenje kazne, odnosno čeka akt od postupajućih sudova kojim će biti upućeni na kaznu zatvora. Mi smo u ovom trenutku blizu maksimalne popunjenosti i vrlo malo možemo primiti novih zatvorenika, naglasio je Aljić.
Zatvorenici koji ispunjavaju uslov za smještaj u državnom zatvoru, u KPZ-u Tuzla nisu fizički odvojeni od ostalih zatvorenika, te se jedino razlikuju po krivičnim djelima koje su izvršili i po pogodnostima koje imaju kao osuđenici Suda BiH. Kada je riječ o krivičnim djelima, troje osuđenih izdržava kaznu zatvora zbog počinjenih ratnih zločina, jedan je osuđen zbog ratovanja na stranom ratištu, a ostali zbog zloupotrebe položaja ili drugih kriminalnih aktivnosti.
Iako nismo uspjeli dobiti informacije o identitetu osuđenika koji će biti prebačeni u državni zatvor kad on bude završen, saznali smo da je jedan od njih Osman Abdulaziz Kekić, osuđen zbog pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji i ratovanja na stranom ratištu, kao i Maksim Božić, koji je namjeravao izvršiti napad na zgrade MUP-a i SIPA u Tuzli.
Transfer u državni zatvor čeka i Azra Bašić, koja je osuđena na 14 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u Derventi.
Ovih 15 zatvorenika i zatvorenica izdržava kazne zatvora od jedne do 14 godina zatvora.
U Hercegovini, prema riječima upravnika KPZ-a Mostar Borisa Džebe, nema osuđenika koji čekaju na početak izvršenja kazne. Kapacitet mostarskog zatvora uvijek je popunjen, a osim osuđenika koje su na kazne do pet i po godina osudili sudovi u Mostaru, Livnu i Ljubuškom, znatan je broj osuđenika i iz drugih gradova BiH, koji zbog manjka kapaciteta u drugim zatvorima kaznu služe upravo u Mostaru. Zbog toga je i Džeba mišljenja da će novi državni zatvor rasteretiti sve, pa i onaj mostarski.
– To će za nas predstavljati ogromno rasterećenje. Kada dođe taj dan, mi više nećemo morati primati osuđenike iz drugih gradova. Do sada nikoga nismo vratili. Ispada da je uvijek bilo mjesta, iako smo ograničeni, pojašnjava Džeba.
I Mostar već dugo čeka da novi, savremeni zatvor u Jasenici otvori svoja vrata. Sadašnji u Šantićevoj ulici građen je još četrdesetih godina prošlog stoljeća i ima dosta nedostataka. Najveći je geografski položaj – zatvor se nalazi u centru grada.
Kazneno-popravni zavod poluotvorenog tipa Luke u Bihaću smješta zatvorenike, ali i pritvorenike po rješenjima sudova u potpuno zatvorenim prostorima. U 2018. godini imali su dnevni prosjek od 149 osoba. U posljednje vrijeme, u pritvorskim prostorijama po nalogu suda smještaju se i migranti, trenutno ih ima šest i razdvojeni su ukoliko su saučesnici u krivičnim djelima. Direktor Edhem Veladžić smatra da će u dogledno vrijeme, otvaranjem državnog zatvora, bihaćki zatvor biti neznatno rasterećen.

EDHEM VELADŽIĆ: JOŠ SE PREPLIĆU NADLEŽNOSTI

 
– Ako će u državnom zatvoru biti smješteni samo osuđenici koje je kaznio Sud Bosne i Hercegovine, a za sada imam takve informacije, onda će iz našeg zatvora biti preuzeto samo šest osuđenika, jer toliko ih je na izdržavanju kazne u Bihaću po presudi Državnog suda, istakao je Veladžić.
Kriteriji
On smatra da će državni zatvor imati prepune kapacitete samo kada su u pitanju takvi osuđenici. Pritom se ne radi samo o onim osobama koje su osuđene samo za najteža krivična djela.
– Mi još nismo dobili na uvid te kriterije, a među osuđenicima koje je Sud BiH osudio nalaze se i oni koji su počinili različita krivična djela. Naprimjer, Državni sud procesuira krivična djela terorizam, mito, korupciju i organizirani kriminal, ali to rade i kantonalni sudovi. Još se prepliću te nadležnosti i još nam nije jasno kako će to tačno izgledati, ali vjerujemo da će biti prebačeni samo oni zatvorenici koje je državni Sud uputio ovdje na izdržavanje kazne, kazao je Veladžić za Oslobođenje.
U državni zatvor bi trebalo da ide i oko 150 osuđenika koji kaznu služe u kazneno-popravnim zavodima na području Republike Srpske.
– Nemamo problem zbog odgađanja rada državnog zatvora niti sa smještajem osuđenih lica koja je Sud BiH proglasio krivim, a koja kaznu služe u RS-u, jer je u našim KPZ-ovima popunjenost 60 posto, kažu u Ministarstvu pravde Republike Srpske.
Među onima koji bi kaznu trebali služiti u novom zatvoru je i nekoliko osuđenika koji se trenutno nalaze u kazneno-popravnim zavodima na području RS-a. Među njima su, kako nezvanično saznajemo, Veselin Vlahović, koji služi kaznu od 42 godine zatvora zbog ratnog zločina počinjenog 1992. u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići, zatim Milenko Lakić koji je osuđen kao član organizovane kriminalne grupe Zijada Turkovića na 35 godina zatvora zbog ubistava, te Đorđe Ždrale koji se nalazi na odsluženju dvadesetogodišnje kazne zatvora zbog ubistva Ljubiše Savića Mauzera.

IZ KPZ-A TUZLA U DRŽAVNI ZATVOR IDE 15 OSUĐENIKA I OSUĐENICA / MIREN ALJIĆ

 
 
 
(oslobodjenje.ba)
Objava 257 osuđenika čeka selidbu u državni zatvor pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement