Connect with us

Jajce Online

38 godina od smrti našeg nobelovca Ive Andrića

Avatar

Published

on

Srpski pisac i nobelovac Ivo Andrić umro je na današnji dan, prije 38 godina, na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

Andrić je bio književnik i diplomata Kraljevine Jugoslavije, a Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1961. godine za roman “Na Drini ćuprija”. Bio je član Srpske akademije nauka i umjetnosti, po rođenju Hrvat, po opredjeljenju Srbin, pisao je na srpskom jeziku.

Još u gimnazijskim danima Andrić je bio vatreni pobornik integralnog jugoslovenstva, pripadao je pokretu “Mlada Bosna” i bio je strastveni borac za oslobođenje južnoslovenskih naroda od austrougarske vlasti. Prvi svjetski rat ga je zatekao na školovanju u Krakovu, odakle se vraća u zemlju, ali ga je odmah po dolasku u Split austrijska policija uhapsila i odvela u šibenski, a potom u mariborski zatvor u kojem će, kao politički zatvorenik, ostati do marta 1915. godine.

Po izlasku iz zatvora, Andriću je bio određen kućni pritvor u Ovčarevu i Zenici u kojem je ostao sve do ljeta 1917. godine. Andrić je imao veoma uspješnu diplomatsku karijeru u Vatikanu, Bukureštu, Trstu i Gracu, Marseju, Parizu, Madridu. Po izbijanju Drugog svjetskog rata, zbog neslaganja sa vlastima u Beogradu podnio je ostavku na mjesto ambasadora u Berlinu i vratio se u Beograd, gdje je živio povučeno u stanu na Zelenom vencu, ne dozvoljavajući bilo kakvo štampanje i objavljivanje svojih djela. U isto vrijeme napisao je svoja najbolja djela koja će kasnije doživjeti svjetsku slavu.

Član Komunističke partije Jugoslavije postao je 1954. godine, a bio je i prvi predsjednik Saveza književnika Jugoslavije. Prvi je potpisao Novosadski dogovor o srpskohrvatskom književnom jeziku. Ivo Andrić je umro 13. marta 1975. godine u Beogradu u 83 godini.

Njegova najpoznatija djela su “Na Drini ćuprija”, “Nemiri”, “Ćorkan i Švabica”, “Mustafa Madžar”, “Ljubav u kasabi”, “Put Alije Đerzeleza”, “Most na Žepi”, “Anikina vremena”, “Gospođica”, “Prokleta avlija”, “Znakovi pored puta”….

 

 

(nezavisne)

Objava 38 godina od smrti našeg nobelovca Ive Andrića pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement