Connect with us

Kultura

4. tradicionalni susret Jajčana u Zagrebu

Avatar

Published

onU organizaciji franjevačkog samostana sv. Luke iz Jajca i Udruge prijatelja kraljevskog grada Jajca iz Zagreba u subotu je u Sesvetskoj Sopnici (Zagreb) održan 4. susret raseljenih jajačkih Hrvata i prijatelja Jajca. Pokrovitelj manifestacije bio je gradonačelnik Grada Zagreba gosp. Milan Bandić.
Svetu misu s početkom u 11:00 sati u župnoj crkvi BDM Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici predslavio je jajački gvardijan i župnik fra Vinko Marković uz koncelebraciju prof. fra Bože Lujića i župnika Župe Podmilačje fra Filipa Karadže.

 
Poslije mise nastavljeno je druženje u kripti župne crkve „Agape“ gdje se okupilo skoro 500 Jajčana i naših prijatelja. U zabavnom dijelu programa nastupili su folklorna skupina „Prijatelji“ iz Jajca i jajački glazbenici Mare i Goran Pranjko. Brojni naši sugrađani, njih više od 50, došli su iz Jajca kako bi se družili sa svojim rođacima i prijateljima koji žive u Zagrebu i okolici. Članovi Udruge vitezova kraljevskog grada Jajca i volonteri iz Zagreba brinuli su se da svi gosti s ove manifestacije odu zadovoljni.
Prije prigodnog obraćanja gostiju, predsjednik Udruge prijatelja kraljevskog grada Jajca zahvalio se svim sponzorima koji su pomogli u organizaciji ovog druženja te pozvao nazočne da se uključe u rad Udruge.
Jajački gvardijan fra Vinko Marković zahvalio se Jajčanima i njihovim prijateljima na velikom odazivu na tradicionalni susret raseljenih Hrvata jajačkog kraja te ih pozvao na očuvanje svojih korijena. Govorio je i o župnoj crkvi, „jajačkoj ljepotici“ i potrebi da se pristupi dovršetku građevinskih radova na njoj, a posebno uređenju fasade.
Generalni konzul RH u Banja Luci gosp. Zoran Piličić istaknuo je povezanost Hrvata jajačkog i kotorvaroškog kraja, koja je posebice bila izražena tijekom Domovinskog rata. Gosp. Piličić bio je tijekom 1992. godine zapovjednik Kotorvaroške bojne, koja je čuvala jednu od najtežih bojišnica u Jajcu. Naglasio je značaj druženja raseljenih Hrvata iz Bosne i Hercegovine koja se održavaju u Sesvetskoj Sopnici već deset godina.

Predsjedatelj OV Jajce gosp. Ivo Šimunović kazao je da smo jaki samo ukoliko dijelimo iste ciljeve i za njih se zalažemo, te da naši raseljeni sugrađani ne bi smjeli zaboraviti svoj rodni kraj već skupa s onima koji su ostali u Jajcu raditi na stvaranju preduvjeta za povratak i bolji život. Ukazao je na važnost sudjelovanja na izborima koji se održavaju u Bosni i Hercegovini, posebno onih lokalnih, te pozvao sve nazočne da to prenesu i onima koji nisu mogli doći na druženje.
Fra Filip Karadža blagoslovio je jela i pića pripremljena za ovu prigodu, kazavši prije toga nekoliko riječi o bogatstvu i važnosti kulturno-povijesne baštine Hrvata u Jajcu i potrebi da se svi zauzimamo za njeno očuvanje.

Druženje je nastavljeno do kasnih poslijepodnevnih sati.
U Zagrebu i okolici živi oko 10.000 osoba s područja općine Jajce i Dobretića,
 
 
 
 
Volimjajce.com
 Feed: VolimJajce.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement