25.2 C
Jajce
Ponedjeljak, 8 kolovoza, 2022
BiH

Aarhus centar: Krajnje vrijeme da parlamentarci zaštite naše rijeke

Udruženje “Resursni Aarhus centar u BiH” zalaže se da Dom naroda Parlamenta Federacije BiH razmotri prijedlog zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBIH i smatra da bi time mnogi problemi oko buduće gradnje MHE u FBiH bili riješeni.

“S obzirom da bi donošenjem navedenog zakona mnogi problemi oko buduće gradnje MHE u FBiH bili riješeni, očekujemo hitno usvajanje tog zakona. Danas započinje velika kampanja urgiranje usvajanja ključnog zakona. koji bi spriječio podsticaje za nove mHE u FBiH – novi prijedlog zakona o Dopunama Zakona o električnoj energiji FBiH. U centru Sarajeva, putem bilborda, uputili smo i jasnu poruku parlamentarcima FBiH. Krajnje je vrijeme da ispune obećano i zaštite naše rijeke”. ističe izvršna direktorica Udruženju “Resursni Aarhus centar u BiH” Emina Veljović.

Kako navode u saopštenju za javnost, nakon obavljene rasprave, usvojen je zaključak Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, kojim se prihvata Nacrt tog zakona i prema kome može poslužiti za izradu prijedloga zakona.

“Prema tom zaključku, Vlada FBiH, kao predlagač, zadužena je da do 15.6.2021. godine izradi prijedlog zakona i dostavi ga u parlamentarnu proceduru. Međutim, kako Dom naroda nikad nije razmatrao pomenuti nacrt, Vlada nije u mogućnosti da nastavi uobičajenu proceduru i izradi prijedlog Zakona”, naglašeno je.

“Očekujemo da će Dom naroda Parlamenta FBiH shvatiti značaj hitnog usvajanja prijedloga Zakona o električnoj energiji FBiH, a sve u cilju ispunjavanja obaveza predviđenih Zaključkom Predstavničkog doma PFBiH iz 2020. godine”, ističe pravna savjetnica u Udruženju “Resursni Aarhus centar u BiH“ Nina Kreševljaković.

(Fena)

Agencije

The post Aarhus centar: Krajnje vrijeme da parlamentarci zaštite naše rijeke appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Raspisana potjernica za Bosancem koji je ubio bivšu ženu

Jajce Online

Youtuber nokautirao slavnog MMA borca nakon manje od dvije minute borbe

Jajce Online

Podrška iz Banjaluke: Lešinari razvili zastavu Rusije

Centralna.ba
error: Alert: Odabir sadržaja je onemogućen!!