Connect with us

Klik Jajce

Akademici u Srbiji niječu Darwinovu teoriju evolucije

Klik Jajce

Published

on

Srbijanskom Ministarstvu prosvjete, Odboru za obrazovanje, predsjedništvu Srpske akademije nauka (SANU) i sveučilištima diljem Srbije predana je peticija za reviziju nastave Darwinove teorije evolucije, objavili su mediji u petak

Peticiju su potpisala 52 akademika, znanstvenih savjetnika i profesora fakulteta, 61 doktor znanosti, pet magistara znanosti i pedeset liječnika specijalista, piše dnevnik “Danas”.

Među potpisnicima su i 24 inženjera, 19 profesora srednjih škola, 14 filozofa, filologa i sociologa, 25 diplomiranih pravnika i ekonomista, pet farmaceuta i kemičara, osam umjetnika kao i pet novinara i svećenika.

Potpisnici mole nadležne institucije da “ozbiljno razmotre navedene činjenice u obrazloženju peticije te razmjerno važnoj ulozi u državi i društvu doprinesu realnom sagledavanju i usuglašavanju navedenih činjenica”.

Dekan Biološkog fakulteta u Beogradu Željko Tomanović ocijenio je da se radi “o starim, potpuno anakronim i neznanstvenim idejama za koje ne postoji nijedna znanstvena spoznaja koja bi im išla u prilog”.

“Mada sam siguran da državne institucije neće ozbiljno shvatiti peticiju, ipak će visokoškolske i znanstvene ustanove reagirati kod nadležnih”, rekao je Tomanović za “Danas”.

Inicijative i gledišta navedena u peticiji o navodno “spornoj” Darwinovoj teoriji evolucije nisu novost u srbijanskom obrazovanju.

Sveučilišna profesorica i bivša ministrica prosvjete u vladi Vojislava Koštunice, Ljiljana Čolić, govorila je da je moguće izbacivanje Darwinove teorije evolucije iz nastavnog programa nakon čega je, pod pritiskom znanstvenih krugova 2004. godine podnijela ostavku.

Feed: poskok.info

Klik Jajce je zamisljen kao web na kojem cete naci sve novosti jajackih portala i malo sire na jednom mjestu. Svaki prijedlog je dobrodosao stoga nas slobodno kontaktirajte.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement
The location could not be found.