Connect with us

BiH

Akcize nam uveli tačno prije dvije godine, a autoputeve otvaraju samo …

Avatar

Published

on

Akcize nam uveli tačno prije dvije godine, a autoputeve otvaraju samo ...

Prvog februara navršavaju se dvije godine kako su nam povećane putarine na gorivo, poznate u javnosti kao “akcize”, pod izgovorom pokretanja cestogradnje u BiH, naveo je makroekonomski analitičar Faruk Hadžić

Putarine na gorivo povećane su za 0,18 KM po litri zbog, kako su tada navodili predstavnici vlasti, cestogradnje uprkos žestokom protivljenju javnost i dijela struke.

“Sve ono što sam upozoravao sa kolegama, koje čine progresivni dio struke, kao i apelovao prije povećanja, ali i kasnije da će doći do rasta cijena goriva, hrane, prevoza, povećanja troškova života, a da neće doći do cestogradnje, pokazalo se tačnim. Doduše, otvoreno je nekoliko dionica, ali na YouTubeu”, navodi Hadžić.

“U međuvremenu, prikupljeno je dodatnih oko 550 miliona KM koje nisu uložene u cestogradnju, ali jesu zato podignuti krediti, a pitanje je ko će te kredite vraćati, jer nam ljudi masovno napuštaju državu svaki dan. Da li je slučajnost ili ne, ali od 2018. godine, kada su povećane putarine (akcize), krenulo je masovno iseljavanje iz BiH. Samo u toj godini je izdato rekordnih 53.000 dozvola za naše građane u EU. A da li se rađa više djece, kako su nam obećali političari, to vi zaključite. Neka nam je sretan svima prvi februar”.

Kako navodi, zvanični podatak je da je u 2018. godini EU izdala 53.000 dozvola za naše državljane, da je rođeno 603 manje djece nego u 2017. godini, a da je samo za prvih devet mjeseci 2019. godine rođeno manje 835 djece u odnosu na isti period 2018. godine.

 

 

(Fokus.ba)

Objava Akcize nam uveli tačno prije dvije godine, a autoputeve otvaraju samo na YouTubeu pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement