Connect with us

Jajce Online

Ako imate ovaj gen, ni kontracepcija vas neće spasiti od trudnoće

Avatar

Published

on


Dugo se vjerovalo da su žene koje zatrudne uz kontracepciju pogrešno uzimale pilule ili preskočile dozu. Međutim, novo istraživanje ukazuje da neke žene nasljeđuju gene koji brže razgrađuju kontracepcijske hormone, što je rezultat preniskim nivoima hormona koje više ne mogu spriječiti trudnoću, navodi se u radu objavljenom u novinama “Obstetrics & Gynecology”.

Naučnici su utvrdili da žene s određenim genetskim varijantama tako brzo metaboliziraju estrogen i progesteron da su izložene riziku trudnoće ako uzimaju kontracepciju s niskim dozama.

Nije preskočila pilulu  

– Kad bi žena došla i rekla da uzima kontracepcijske pilule i ostala je u drugom stanju, mi pretpostavljamo da je negdje pogriješila, preskočila pilulu ili kontracepciju nije koristila onako kako je trebala – kaže voditelj studije dr. Aron Lazorvic (Aaron Lazorwitz) s medicinskog fakulteta Kolorado.

Moramo vjerovati pacijentici i shvatiti da postoje druge stvari van njene kontrole poput gena koji bi mogli biti uzrokom nedjelovanja kontracepcije.

Novo bi istraživanje trebalo započeti trend, kaže Lazorvic, dodajući da nije bilo mnogo takvih istraživanja. Vrijeme je da uhvatimo korak s istraživanjima drugih preparata koja su pokazala da geni mogu utjecati na to kako ih tijelo razgrađuje.

Implantat u nadlaktici

Naučni tim obuhvatio je istraživanjem 350 žena koje su imale kontracepcijski implantat najmanje godinu i ne više od 36 mjeseci. Radi se o implantatu koji se umeće u nadlakticu i djeluje tri godine.

Ta je metoda odabrana zbog toga što je isključivala mogućnost pogreške žene koja se može pojaviti kod uzimanja pilula.

Naučnici su se usmjerili na gen CYP3A7*1C koji se aktivira u svim fetusima, ali se isključuje kod sve djece. Kod nekih žena gen se nikad ne isključi i nastavi stvarati bjelančevinu CYP3A7 koja razgrađuje hormone korištene u kontracepciji, kaže Lazorvic.

Naučnici su utvrdili da više od 25 posto žena s tom genetskom varijantom nije imalo dovoljno visok nivo hormona koji sprečava ovulaciju. Stručnjaci ocjenjuju da je istraživanje iznimno važno zbog toga što milioni žena uzimaju kontracepciju.

 

 

 

(Avaz)Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement