Connect with us

Jajce Online

Ako možete uraditi mnogo sklekova, vjerovatno ćete živjeti duže

Avatar

Published

on


Nova studija kaže da muškarci koji mogu napraviti najmanje 11 sklekova imaju manji rizik od kardiovaskularnih problema, osim toga sklekovi su jednostavna metoda za testiranje tjelesne spremnosti.

Naučna studija koja je objavljena u JAMA-i Open Networku govori o tome kako će vam sklekovi pomoći da izbjegnete probleme sa srcem.

Ovu naučnu studiju vodio je tim na Harvardu, a studija je uključila više od 1.000 vatrogasaca koji su učestvovali u rutinskim testovima kondicije, uključujući i vremensku procjenu rada sklekova. Istraživači su otkrili da muškarci koji su uradili impresivnih 40 sklekova imaju 96 posto manji rizik od razvoja srčanih tegoba u poređenju s onima koji su mogli izvesti samo deset.

“Osim toga čak i oni koji su radili 11 sklekova imali smanjeni rizik od srčanih bolesti. Smatram da je poenta u tome da ukoliko ne možeš uraditi više od 10 sklekova da si u jako lošem stanju”, kazao je Christopher Kelly, doktor medicine u Medicinskom centru Univerziteta Columbia.

Studija je podijelila muškarce u pet skupina na temelju borja urađenih sklekovai: 0 do 10; 11 do 20; 21 do 30; 31 do 40; i više od 40. Zatim su uporedili zdravlje srca muškaraca koji su mogli napraviti do 10 sklekova s ​​drugim skupinama.

Ono što treba napomenuti jeste da su u studiji učestvovali uglavnom bijelici, pa se rezultati ne mogu primijeniti na nebijelce ili žene. No, ipak savjetuju da ukoliko ne možete uraditi najmanje deset sklekova, trebate razmisliti o posjeti liječniku kako bi bili sigurni da ste u dobrom zdravstvenom stanju.

Osim toga naveli su da su sklekovi samo bili primjer, ali da se procjena zdravlja srca mogla sporvesti i pomoću na primjer čučnjeva, a najbolji način da održite svoje srce zdravim je vježbanje, zdrava prehrana i smanjenje krvnog pritiska.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement