Connect with us

BiH

Ambasada Njemačke: Što donosi novi zakon o doseljavanju za građane BiH…

Avatar

Published

on

Ambasada Njemačke: Što donosi novi zakon o doseljavanju za građane BiH?

Ambasada Njemačke: Što donosi novi zakon o doseljavanju za građane BiH?

Kako su naveli, trend rasta predatih zahtjeva za vizu očekuje se i ove godine. Mnogi nezaposleni građani s ovih prostora iščekuju 1. ožujak, kada će u Njemačkoj stupiti na snagu novi Zakon o doseljavanju kvalificirane radne snage, koji bi trebao otvoriti mogućnosti za dobijanje vize radi zaposlenja osobama s visokom školskom spremom, te prvi put i onima sa srednjom stručnom spremom.

Iz njemačke ambasade u Sarajevu su kazali kako Zakon o doseljavanju stručne radne snage otvara nove puteve i mogućnosti za kvalificirane radnike, kao i za one koji namjeravaju to da postanu, te svoju profesionalnu budućnost vide u Njemačkoj.

“Uskoro će stručna radna snaga iz svih oblasti moći doći u Njemačku, ako postoji konkretna ponuda za radno mjesto i kvalifikacija koju je priznala nadležna njemačka ustanova. Također je novost i u tome da prvi put stručna radna snaga sa kvalificiranim stručnim obrazovanjem (srednja stručna sprema), a ne samo osobe s visokom školskom spremom, kao do sada, mogu dobiti vizu u svrhu traženja posla”, istakli su iz Ambasade, piše N1.

Navode i kako mladi ljudi s dobrim znanjem njemačkog jezika i diplomom završene njemačke škole u inostranstvu ili pristupnicom visokoškolskim ustanovama mogu ubuduće podnijeti zahtjev za vizu do maksimalno šest mjeseci u svrhu traženja mjesta za obavljanje stručnog obrazovanja.

“U IT-sektoru također ima promjena. IT-stručnjaci s odgovarajućim radnim iskustvom mogu ubuduće pod određenim uvjetima i bez formalne diplome (VSS) doći u Njemačku”, pojasnili su iz njemačkog diplomatskog predstavništva, a navode da će Ambasada u svakom pojedinačnom slučaju detaljno morati da razmotri da li može odobriti vizu.

Ono što može biti od pomoći, kako su naveli, je uska razmjena s budućim poslodavcem, s obzirom na to da poslodavac također putem novog ubrzanog postupka za stručnu radnu snagu i direktno iz Njemačke može doprinijeti da vizni postupak traje kraće.

U Njemačku je posljednjih godina radi zaposlenja emigrirao veliki broj građana zemalja regije.

Prema posljednjim procjenama Zavoda za zapošljavanje Federacije BiH, u Njemačkoj je trenutno nepopunjeno oko 1,3 milijuna radnih mjesta, zbog čega je ta zemlja odlučila olakšati uvoz kvalificiranih radnika iz zemalja van EU-a.

(Srednjabosna.com)

Objava Ambasada Njemačke: Što donosi novi zakon o doseljavanju za građane BiH? pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement