Klik Jajce
BiH Jajce Online

Ambasada SAD: Prijetnje raspadom BiH su neprihvatljive

Postupci ili prijetnje vezane za raspad Bosne i Hercegovine (BiH) su neprihvatljivi i u suprotnosti su sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH, koji entitetima ne daju pravo na otcjepljenje, rečeno je agenciji Fena iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Politički, vjerski, i lideri u zajednicama, kao i mediji koji izvještavaju o njima imaju odgovornost da se fokusiraju na konstruktivan dijalog umjesto na retoriku podjela.

Republika Srpska je integralni dio Bosne i Hercegovine i izolacija nije u interesu njenih građana. Svi lideri se trebaju okrenuti ključnim zadacima demokratskog rukovođenja i reformama koje vode ka izgradnji bolje budućnosti za sve u Bosni i Hercegovini”, rečeno je Feni na molbu za komentar najave člana Predsjedništva BiH iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika da će ovaj entitet krenuti u proces disolucije i spriječiti rad institucija BiH (Tužilaštvo BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu SIPA), nakon što je visoki predstavnik Valentin Inzko proglasio zakonske izmjene kojima se zabranjuje negiranje genocida.

ba.voanews.com

The post Ambasada SAD: Prijetnje raspadom BiH su neprihvatljive appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Kompanija Microsoft predstavila Windows 11

Jajce Online

Nakon svega: Objavljen snimak šampionskog slavlja Fudbalskog kluba Sarajevo (VIDEO)

Jajce Online

Arsenal siguran protiv Newcastlea, Aubameyang “proradio” protiv “stare mušterije”

Jajce Online