18.6 C
Jajce
Subota, 23 rujna, 2023
BiH Svijet

Američki veleposlanik Murphy: SAD-u je veoma drago vidjeti da su počela uhićenja

Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Michael Murphy komentirao je hapšenja nekoliko domaćih zvaničnika i to što američki zvaničnici povremeno razgovaraju s bh. političarima koje su sami sankcionirali.

Nedavno su uhapšeni načelnik Starog Grada Ibrahim Hadžibajrić (NES), bivši načelnik Ilidže i donedavni ambasador u Maleziji Senaid Memić (SDA) te bivši gradonačelnik Sarajeva i ambasador u Kataru Abdulah Skaka (SDA). Murphy je u intervjuu za Al Jazeerau Balkans pozdravio posljednja hapšenja.

“U jednom trenutku moraju se desiti promjene. Budući da podržavamo borbu protiv korupcije, SAD-u je veoma drago vidjeti da su počela hapšenja i krivična gonjenja. Nadamo se da ćemo vidjeti i rezultate, jer ako se ne suprotstavimo korumpiranim ljudima, ako ne istražimo njihova djela, uhapsimo ih, optužimo i smjestimo iza rešetaka, ništa se neće promijeniti”, rekao je.

U nastavku je govorio o tome zašto američki zvaničnici razgovaraju sa bh. političarima koje su SAD sankcionirale.

“Povremeno se sastajemo s ljudima koji su pod sankcijama kad smatramo da je to u našem interesu, ali to nije redovna pojava. Bio bih oprezan prema sugestiji da je to nešto uobičajeno, jer nije. Ljudi znaju reći: ‘Vaše sankcije ne znače ništa’. No, poznajem ljude pod sankcijama koji govore da one ne znače ništa, ali se u tajnosti veoma trude da budu skinuti sa te liste”, odgovorio je.

Shodno prethodno navedenom, ambasador Murphy je siguran da su sankcije učinkovite, kome god da su nametnute.

klix.ba

Povezane vijesti

ZANIMLJIVA SITUACIJA: Sarajevo i Banja Luka miješaju se u unutarnje stvari Crne Gore?

Glavni Urednik

Tužni prizori: Pogledajte kako sada izgleda Jablaničko jezero

Jajce Online

U-14 reprezentacija BiH osvojila Kup kraljevskog grada

Jajce Online