Connect with us

BiH

Antivakcinalna histerija u BiH: Zakon krše pjevači, profesori, ali i p…

Avatar

Published

onTragična vijest o smrti sedmomjesečne bebe, koja je nedavno u Sarajevu preminula od posljedica morbila, ponovo je u javnosti pokrenula burne rasprave “za” i “protiv” vakcinacije. Dok je struka jedinstvena u stavu da se djeca moraju vakcinisati te da vakcine ne izazivaju nikakve štetne posljedice za zdravlje djeteta, mnogi roditelji i dalje su skeptični i odbijaju zaštititi djecu od zaraznih bolesti vakcinama. Pored činjenice da na taj način ugrožavaju zdravlje svog djeteta, roditelji koji se protive vakcinaciji direktno krše i Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.
Antivakcinalna “histerija” u Bosni i Hercegovini posljednjih godina sve više uzima maha, umnogome zahvaljujući i utjecaju mnogih javnih ličnosti iz regiona, ali i iz BiH, koje smatraju da su vakcine rizične i nedovoljno ispitane. Faktor je prije godinu dana pisao o poznatima koji su na društvenim mrežama zagovarali antivakcinalne stavove. Među njima je i pjevačica Dalal Midhat, bivša članica dua “Erato”.
– Gdje su statistike koliko je djece oboljelo tokom godina, koliko vakcinisane a koliko nevakcinisane? Samo je navedena brojka, rekla-kazala, garantujem da ih je bar pola, kad je bila tzv. epidemija – vakcinisano – napisala je Midhat na Facebooku.

Direktorica Instituta za muzičku umjetnost, teatar i multimediju iz Sarajeva, Alma Ferović-Fazlić, također je protivnica vakcinacije. Ferović-Fazlić svojevremeno je pisala kako je “užasnuta željom da se ukine pravo na izbor roditeljima”, te da vakcine ubijaju još nedovoljno razvijeni imunitet kod djece.
– Svako mora imati pravo na izbor. Nisu svjesni da je sve više ljekara koji upozoravaju da nam stalno unose hemijski otpad i vraćaju roditelje –smatra Ferović-Fazlić.

Među onima koji ne podržavaju vakcinisanje djece je i Faruk Čaluk, turistički djelatnik i poznato TV lice.
Sumnju u ispravnost vakcina koje se distribuiraju u Kantonu Sarajevo prije nekoliko mjeseci izrazio je i predsjednik stranke Narod i pravda i aktuelni predsjedavajući Skupštine KS, Elmedin Konaković.
– Ja kao roditelj ne smijem još uvijek da se opredijelim da vakcinišem svoje dijete. Ne smijem, jer neki ljudi imaju loša iskustva. Šta je problem? Problem je analiza vakcina koje dolaze u naš kanton. I šta je tu problem? Zato što to radi neka državna institucija u koju mi nemamo povjerenje. Pazite, imamo ustavnu nadležnost, imamo novac da napravimo ozbiljnu laboratoriju koja će raditi analizu vakcina kojim vakcinišemo našu djecu da razbijemo fame o tome, jer je moguće da su neka djeca od toga imala posljedice – rekao je Konaković u jednom od svojih govora tokom predizborne kampanje.

Interesantno je da u vrijeme dok je obavljao funkciju premijera Kantona Sarajevo – dakle, od marta 2015. do marta 2018. – Konaković nije dovodio u pitanje ispravnost vakcina koje se distribuiraju u tom kantonu. Moguće je da je na njegovu iznenadnu bojazan od istih utjecala profesorica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Sabina Silajdžić, ponosna majka šestero djece, od kojih nijedno nije vakcinisano. Silajdžić je, naime, jedna od najglasnijih zagovornica antivakcinalnog pokreta u BiH, a u aprilu prošle godine Konakovićeva stranka Narod i pravda imenovala ju je članicom njihovog “specijaliziranog savjeta” (nije poznato da li iz oblasti ekonomije, ili pak zdravstva).

Pitanja vezana za sigurnosne aspekte vakcina, tj. rizike koje vakcine involviraju ostaju i dalje otvorenim pitanjima tj. predmetom daljnjih istraživanja. Opservirajući naučne studije koje analiziraju efekte, efektivnost i rizike od vakcinacije odnosno pojedinačnih vakcina, počev od rizika različitih oboljenja pa sve do ozbiljnih nuspojava koje mogu rezultirati i čitavim spektrom neuroloških poremećaja, odlučili smo ne podvrgavati vlastitu djecu eksperimentu neistražene fenomenologije vakcinacije – izjavljivala je svojedobno Konakovićeva ekspertica Sabina Silajdžić.
Ugledni sarajevski pedijatar dr. Lutvo Sporišević ističe kako je jedini efikasan način da se smanji učestalost oboljevanja od morbila, kao i ozbiljnih komplikacija pa čak i smrtnog ishoda da svu djecu vakcinišemo prema kalendaru imunizacija, omogućavajući na taj način sveobuhvatni lični i kolektivni imunitet protiv zaraznih bolesti.
– Neka patološka stanja, kao i autizam, nisu klinički vidljivi odmah po rođenju djeteta, nego se manifestiraju, postaju prepoznati tek u dobi između 3. i 4. godine ili kasnije, i mogu koindicirati s davanjem vakcine. Bezrazložno se uspostavi uzročna povezanost MRP vakcine i autizma – koje uopće nema! U tom kontekstu se u posljednje vrijeme učestalo navodi povezanost MRP vakcine i autizma, ali ozbiljne studije su odbacile povezanost MRP vakcine i autizma. Globalno savjetodavno tijelo Svjetske zdravstvene organizacije za sigurnost cjepiva (GACS) zaključuje da nema uzročne povezanosti između MRP vakcine i autističnog poremećaja – navodi Sporišević.
Javne ličnosti moraju snositi odgovornost za svoje stavove, moraju biti svjesne da imaju utjecaj na druge ljude i da ne mogu olako javno govoriti o pitanjima o kojima nisu dovoljno upoznati i stručni. Stoga, ukoliko ne revidiraju svoje stavove po pitanju vakcinacije, mogu se smatrati čak i saučesnicima nastale štete, u ovom slučaju zdravstvenih posljedica po širu populaciju.
 
 
 
(Faktor.ba)
Objava Antivakcinalna histerija u BiH: Zakon krše pjevači, profesori, ali i političari pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement