Connect with us

Jajce

Anto Bagarić razvija enduro sport i turizam u Jajcu

Avatar

Published

on

Moto klub Enduro iz Jajca osnovan je s ciljem da okupi ljubitelje enduro sporta u Jajcu, ali i našoj zemlji. Ovaj klub egzistira još od 2012. godine, dok je službeno registriran tek 2016. godine

Trenutno imaju 25 članova s tendencijom porasta, a registrirani su sa sjedištem u Jajcu.

-Osim Jajca, okupljamo članove i iz susjedne općine Dobretići. Nas klub djeluje na ove dvije općine. Od 2012. godine organizirano enduro voženje kao i druženja na otvorenom, gdje se pojavi veliki broj motorista iz naše zemlje, ali i inozemstva – kazuje nam Anto Bagarić, predsjednik Moto kluba „Enduro“ iz Jajca.

Za svaki sport potreban je ljubav, interesiranje, ali i usavršavanje kroz trenažni proces.

-Kroz promociju ovog sporta promoviramo i grad Jajce u najboljem svijetlu, u nadi da ćemo privuci pažnju domaćih, ali i stranih investitora. Ovaj vid turizma veoma je značajan za nas turizam koji je u usponu, ali i za sami razvoj sporta – rekao je.

Organizirali su i prve enduro utrke na obroncima planine Ranče.

-Prije dvije godine smo organizirali i prvu enduro utrku na kojoj je uzelo učešće preko 40 takmičara iz BiH, ali i iz Hrvatske, Slovenije i Njemačke. Nakon utrke dobili smo jako pozitivne komentare i naročito pohvale od vozača na planinske staze koje se rijetko mogu pronaći u našem okruženju – govori Bagarić.

Klub se financira isključivo od članova, neke značajnije pomoći nemaju.

-Odlazak na enduro utrke zahtjeva pozamašnu sumu novca, gdje svaki vozač placa zasebno.otprilike, a ta cifra iznosi i preko 500 KM. Osim uplate za utrke, tu se ubraja i prijevoz motora, govorio, gume kao i smještaj. Tu nećemo računati na eventualne kvarove i neke druge nepredvidive stvari koje se znaju dogoditi – kaže Bagarić, koji dodaje još da sve to finansiraju iz vlastitog džepa.

Anto Bagarić živi s roditeljima u porodičnoj kući koja je udaljena preko 18 kilometara od centra Jajca bez komšija u netaknutoj prirodi.

-Ostao sam da živim u svome gradu, iako sam imao dosta ponuda da odem u neke druge zemlje, ali to mene ne interesira nešto puno. Moj cilj je da ostanem da živim na svojoj očevini i planinskim vrletima. Želja mi je da razvijem ovaj vid sporta, ali samim tim i turizam. Vjerujem da možemo privuići veliki broj turista na planinu „Ranče“ koji bi uživali u svim našim blagodatima, jer iz turizma možemo izvući jako lijepu korist – istakao je Anto Bagarić za kraj razgovora.

 

 

(Jajce Online/Avaz)Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement