Connect with us

BiH

Anto Domazet: Oprosti nam, dragi Sveto, što smo te ostavili bez podršk…

Avatar

Published

on

Anto Domazet: Oprosti nam, dragi Sveto, što smo te ostavili bez podršk...

BiH

oproštaj od prijatelja

Čovjek koji je u svom bavljenju politikom pokazivao razliku između SDP BiH i drugih partija, otkrivao ljudsku stranu socijaldemokracije zalažući sebe za istinitost politike koju zagovara

.fb-comments,.fb-comments span,.fb-comments span iframe[style]{min-width:100%!important;width:100%!important}

Član Predsjedništva SDP-a i profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Anto Domazet oprostio se od bivšeg potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, istaknutog člana Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i bivšeg generalnog sekretara te stranke Svetozara Pudarića koji je preminuo u 61. godini u Sarajevu.

“Svetozar Pudarić, arheolog, duboko uronjen u sadašnjost i budućnost. Naš drug koji je čitav svoj život posvetio socijaldemokraciji u Bosni i Hercegovini. Od prvih dana njene neovisnosti u periodu agresije na BiH borio se za Bosnu i Hercegovinu, onakvu kakva je utemeljena na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH i kakva je u viziji SDP BiH i njegovoj ljudskoj viziji: država ravnopravnih građana i naroda, antifašistički usmjerena, socijalna, država vladavine prava, demokratska, sekularna, decentralizirana, funkcionalna, članica EU i NATO, ekonomski i socijalno prosperitetna”, naveo je Domazet.

Čovjek koji je u svom bavljenju politikom pokazivao razliku između SDP BiH i drugih partija, otkrivao ljudsku stranu socijaldemokracije zalažući sebe za istinitost politike koju zagovara, porčuio je.

“‘Sve to vrijeme ja sam bio Svetozar Pudarić, čovjek i oni sa kojima sam radio i sa kojima sam se susretao bili su ljudi, bez obzira na ime i prezime. Pri tome sam bio svjestan da sam i Srbin. Za jedne Alijin Srbin, za neke ‘dobri’ Srbin, za tamo, opet druge, izdajnik srpskog naroda. Nije da nisam bio, i sada sam, i đikan i Vlašina i četo, komunjara… Pa dobro, svako ima pravo na svoje mišljenje, svoje predrasude i svoj mrak, ako ga izabere. Ja sam izabrao da ne dam da mi drugi otmu ono što je moje, a ne pristajem da se prilagodim i prikrijem”‘, prenio je Domazet Pudarićevu izjavu iz intervjua u magazinu Start od 8. maja 2019.

Danas, u tuzi zbog Svetine smrti, osjećam stid što se mi, njegovi drugovi, pa i ja sam, nismo više posvetili tome da razumijemo njegovu namjeru da se 2018. kandiduje za člana Predsjedništva BiH iz srpskog naroda, iako to njemu sa adresom u Federaciji BiH Ustav BiH ne dozvoljava. Nismo mu u toj namjeri pružili jaču podršku i tu namjeru prihvatili kao stav SDP BiH, iako je to bio snažan socijaldemokratski glas pojedinca protiv diskriminacije i nepravde prema građanima BiH, poruka je Domazeta.

“Svetozar Pudarić je svojim životom, skromnošću, altruizmom, nesebičnoj pomoći drugima živio istinsku socijaldemokraciju, često plaćajući visoku cijenu svoje prinicipijelnosti. Uz ponos i zahvalnost za njegovo plemenito i plodno životno djelo, Svetozaru Pudariću, dragom čovjeku dječačkog osmijeha, upućujem svoju ispriku. Oprosti što smo te ostavili bez podrške u jednom, za tebe, tvoj život i tvoju borbu za socijaldemokraciju, važnom trenutku. A taj trenutak traje i on je i za nas sve previše važan. A mi to nismo razumjeli”, naveo je Domazet.

Pudarić je diplomirao arheologiju 1982. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Politikom se bavi još od 1976. godine kada je pristupio Savezu komunista Jugoslavije.

Nakon raspada Saveza političku karijeru nastavlja u Socijaldemokratskoj partiji Bosne i Hercegovine unutar koje je obnašao različite funkcije, a na posljednjem kongresu te stranke bio je i jedan od kandidata za predsjednika.

Pudarić je obnašao i druge javne funkcije kao u Skupštini Grada Sarajeva, bio je delegat u Klubu Srba Doma naroda Federacije BiH te poslanik u Predstavnčki dom Parlamenta FBiH. Za potpredsjednika FBiH izabran je 2011. godine.

Fokus.ba

Objava Anto Domazet: Oprosti nam, dragi Sveto, što smo te ostavili bez podrške u važnom trenutku pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement