17.7 C
Jajce
Ponedjeljak, 3 listopada, 2022
BiH

Arijana i Muriz Memić ispred Tužilaštva: “Bogu se zakleli, odustati nećemo”

Kako je rekla Arijana Memić, danas će posljednji put predati zahtjev za sastanak glavnoj kantonalnoj tužiteljici Sabini Sarajliji.

“Ovo posebno naglašavamo, jer smatramo da je samo fer i korektno od nas, da joj pružimo jos jednu šansu. Ipak, Tužilaštvo KS je preuzela u kasnijoj fazi našeg slučaja. Obraćali smo joj se već nekoliko puta, međutim nikada nismo pozvani na sastanak. Svima smo redovno davali šanse od početka. Godinama su nas mnogi od njih ignorisali, valjda misleći da su nedodirljivi. Navikli tako.

Sada nam se neki javljaju sami od sebe, mole, traže od nas, a drugi mole i traže od Suda BiH. Kasno je, previše kasno. Sada nam više ne trebaju.
Dženana ne halalimo”, izjavila je jutros Arijana Memić.

Danas je rekla ovo nije kraj već da ih čeka duga borba i da se neće umoriti.

“Alisu smo molili na sve načine da nam kaže samo jedno: Ko je ubio Dženana? Znamo i koliko je ova naša pobjeda bitna. Jučerašnji dan nije važan samo za našu porodicu već za čitavu bh. javnost”, kazala je, između ostalog, Arijana Memić te poručila da se ovakav zločin nikada nikome ne desi.

Otac ubijenog Dženana, Muriz Memić je dodao da je Dalida Burzić sljedeća.

Advokat porodice Memić, Ifet Feraget je danas ispred Tužilaštva poručio:

“Dalida Burzić bila bi i dalje glavni državni tužilac da nije bilo ove borbe u slučaju Dženan Memić. Ona je bila favoritkinja sistema i pojedinaca iz sistema koji su favorizirali nju kao glavnog državnog tužioca. Smatram da je to najveći već ostvareni rezultat ove borbe… Tužilaštvo je organ koji nema demokratije, što je jedan autokratski sistem. Glavni tužilac je bila Dalida Burzić. Ona je ta koja je imala hijerarhijsku poziciju… Burzić je na svom stolu imala sve ove dokaze o kojima mi govorimo svih ovih pet godina…”, rekao je Feraget zahvaljujući se medijima.

Alisa Mutap (danas Alisa Ramić), podsjećamo, bila je djevojka Dženana Memića, mladića koji je ubijen u februaru 2016. godine u Sarajevu i čije ubice nikad nisu pronađene. U trenutku kad je Dženan napadnut, s njim je bila Alisa, no tvrdi da ima amneziju i da se ne sjeća tragičnog događaja.

Nedavno je uhapšen i njen otac Zijad Mutap, koji je jedan od osumnjičenih za organizovani kriminal u vezi s ometanjem istrage u slučaju “Dženan Memić”.

Dženan Memić je stradao u februaru 2016. godine. Zajedno s njim, u ilidžanskoj Velikoj aleji je bila djevojka Alisa Mutap. Uslijed zadobijenih povreda, mladić je preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sedam dana kasnije.

Ljubo Seferović i njegov otac Bekrija bili su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je mladić stradao, te su bili optuženi za neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i sprečavanje dokazivanja. Ipak, porodica Dženana Memića nije bila zadovoljna razvojem situacije, a nebrojeno mnogo puta ukazivali su na, kako tvrde, brojne nepravilnosti u ovom slučaju.

Naime, Porodica Memić od samog početka tvrdi da je Dženan ubijen, te da je Tužilaštvo KS sa tadašnjom glavnom tužiteljicom Dalidom Burzić diglo lažnu optužnicu za saobraćajnu nesreću. Zbog toga je otac mladića Muriz Memić podnio i krivičnu prijavu Državnom tužilaštvu koje je nakon 11 mjeseci otvorilo istragu za organizirani kriminal u slučaju Memić.

Vrhovni sud FBiH već je jednom poništio oslobađajuću presudu Seferovićima i naložio novo saobraćajno vještačenje. Kantonalni sud u Sarajevu je u januaru ove godine ponovo Seferoviće proglasio nevinim. Porodica još uvijek traga za istinom o tome kako je njihov sin stradao, a u tome im pomažu i brojni građani.

Josip Barić nalazi se u pritvoru, a osumnjičeni je u istrazi Tužilaštva BiH i sumnjiči se zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo organizirani kriminal iz člana 342. . A vezi sa krivičnim djelom protivzakonito posredovanje iz člana 382. i pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela iz KZ-a Federacije BiH.

Barić je treća osoba koja je u okviru istrage Tužilaštva BiH uhapšena zbog sumnje da je počinio krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima protivzakonito posredovanje i pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela.

Hasan Dupovac, bivši šef Odjela za saobraćajne nesreće MUP KS i Zijad Mutap, otac Alise, djevojke koja je bila sa Dženanom Memićem u noći kada je on nastradao, uhapšeni su 1. februara, piše “Radio Sarajevo“.

Izvor: haber.ba

The post Arijana i Muriz Memić ispred Tužilaštva: “Bogu se zakleli, odustati nećemo” appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Sretan ti Dan neovisnosti Bosno i Hercegovino!

Centralna.ba

Golišave djevojke s Jadranske magistrale su članice “Guznog odreda”

Jajce Online

Power: Veoma opasno potpaljivanje vatre podjela u BiH

Jajce Online
error: Alert: Odabir sadržaja je onemogućen!!