Connect with us

BiH

Arnaut postavio pitanje Zvizdiću zašto još uvijek ne saziva sjednice

Avatar

Published

on

Arnaut postavio pitanje Zvizdiću zašto još uvijek ne saziva sjednice

BiH

Poslanik u Parlamentu BiH

Arnaut je podsjetio da čak 30 prijedloga zakona čeka pokretanje procedure da su poslanici uputili brojne inicijative, te da niz međunarodnih ugovora čeka saglasnost za ratifikaciju

.fb-comments,.fb-comments span,.fb-comments span iframe[style]{min-width:100%!important;width:100%!important}

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut postavio je pitanje predsjedavajućem tog Doma Denisu Zvizdiću zašto još uvijek ne saziva sjednice, iako je tu dužnost od Borjane Krišto preuzeo prije tačno mjesec dana.

Arnaut je podsjetio da čak 30 prijedloga zakona čeka pokretanje procedure da su poslanici uputili brojne inicijative, te da niz međunarodnih ugovora čeka saglasnost za ratifikaciju.

Istakao je da činjenica da komisije nisu formirane ne može biti izgovor za nesazivanje sjednica jer je obaveza predsjedavajućeg da “stvori pretpostavke za potpuno ostvarivanje prava i obavljanje dužnosti poslanika u okviru nadležnosti Doma” (član 27.(1)j) Poslovnika).

– Prihvatajući dužnost člana Kolegija, a sada i predsjedavajućeg, osim brojnih prava i privilegija preuzeli ste i navedene obaveze. S obzirom da ih ne izvršavate, Dom nije u mogućnosti donositi zakone, uključujući drastično smanjenje otpremnina, olakšavanje naplate alimentacija, ili smanjenja činovničkih opterećenja na kandidate za rad u državnoj službi – naveo je Arnaut.

Također, podsjetio je da zbog nesazivanja sjednica Dom nije razmatrao njegovu inicijativu kojom bi se Vijeću ministara BiH naložilo da bliske srodnike nositelja pravosudnih funkcija uvede u sukob interesa i onemogući njihovo postavljanje na rukovodeće pozicije u vladinim tijelima, javnim preduzećima i agencijama za privatizaciju.

Konačno, zbog nesazivanja sjednica Doma poslanici nisu u mogućnosti da otvore raspravu o činjenici da sekretar Doma još uvijek nije zakazao konstituirajuću sjednicu Istražne komisije o stanju u VSTV-u, čije su formiranje pozdravile ambasada SAD-a i Misija OSCE, naveo je Arnaut u poslaničkom pitanju.

Autor: Fena

Fokus.ba

Objava Arnaut postavio pitanje Zvizdiću zašto još uvijek ne saziva sjednice pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement