Connect with us

Jajce

Bajram-namaz u Jajcu klanjat će se u 5 sati i 55 minuta

Avatar

Published

on

Danas je zadnji dan posta u svetom mjesecu Ramazanu, a sutra je obilježavanje jednog od dva najveća muslimanskih praznika – Ramazanskog bajrama.

Tokom 30 dana ramazana muslimani morali su se uzdržavati od hrane, pića i ostalih tjelesnih potreba, i to od zore pa do zalaska sunca. Po isteku ovog mjeseca slijedi mjesec Ševval i prva tri dana tog mjeseca je jedan od dva blagdana u Islamu, Ramazanski bajram. Njim se obilježava kraj posta.

Prema Takvimu Rijaseta IZ u BiH prvi dan Ramazanskog bajrama je u nedjelju, 24. maja 2020. godine.

Na području Medžlisa Islamske zajednice Jajce, koji obuhvata općine Jezero, Šipovo i naravno Jajce klanja se na 26 mjesta, a u samom gradu na pet i to u Esmi sultaniji, Hadadan, Sinan-begovoj, Ibrahim-begovoj te džamiji na Volijaku.

Centralna bajramska manifestacija biti održana u džamiji Esme sultanije, gdje će bajram-namaz predvoditi prof. Zehrudin ef. Hadžić, glavni imam MIZ Jajce i Ramiz ef. Kahrić.

Vjernici su pozvani da se pridržavaju ranijih preporuka nadležnih državnih organa i da, u slučaju kada se džamije popune, namaz obavljaju na prostoru oko džamije i na privremenim musalama, ukoliko to uslovi budu dozvoljavali.

Vjernicima iz rizičnih skupina upućen je poziv da ne prisustvuju namazu, a onima koji klanjaju namaz da se suzdrže od fizičkog kontakta prilikom čestitanja i izbjegnu bilo kakva nepotrebna zadržavanja prilikom napuštanja džamijskih prostora.

Sabah-namaz će biti obavljen shodno ranijim dopisima (instrukcijama, odlukama i uputstvima), uz prisustvo imama, mujezina i članova džematskog odbora.

Vjernici se pozivaju da sabah-namaz klanjaju u kućama, a da u džamiju dođu 15 minuta prije bajram-namaza. Bajram-namaz je u 5 sati i 55 minuta.

 

U nastavku vam donosimo instrukcije Medžlisa Islamske zajednice Jajce:

Dan šehida

Prvi dan bajrama je običaj da se provede u krugu porodice, drugi dan se obilaze mezarja kada je Dan šehida, a treći dan je predviđen za druženje s prijateljima ili jednostavno za odmor. Običaj je da se pred Bajram daju vitre i zekat siromašnim osobama, kako bi i one te praznike provele u zadovoljstvu i sreći.

Nažalost, u našem društvu danas je mnogo onih kojima je pomoć svakodnevno potrebna jer se nalaze u nezavidnoj situaciji i na rubu su siromaštva.

Za ramazanski bajram, Poslanik je rekao da je dan dijeljenja nagrada, pa je zbog toga radost, sreća i veselje postača na ovaj praznik vidljivo na njihovim licima, ta radost se ne može sakriti i postači odišu fizičkim i duhovnim zadovoljstvom.

Prvi dan bajrama se uglavnom provodi u krugu porodice koja se okuplja na ovaj blagdan. Tom prilikom se razmjenjuju čestitke, blagoslovi i bajramluci, a narednih dana se obilazi rodbina, komšije i prijatelji što bajramu daje posebnu dimenziju jer živimo u vremenu kada su odnosi među komšijama i rodbinom narušeni.

Bajramska radost nije samo radost pojedinca jer radost nije potpuna ako je čovjek nema s kime podijeliti, stoga se ta radost prenosi u porodicu, potom prelazi kućne avlije i širi se na mahale, gradove i državu. Većina islamskih autoriteta smatra dozvoljenim igru i svirku u danima bajrama i prilikom svadbe.

Obući na bajram svečano odijelo i manifestirati svoju radost riječima i djelom, spada u simbole vjere i manifestiranje pripadnosti svojoj zajednici.

Drugog dana Ramazanskog bajrama svake godine tradicionalno se obilježava Dan šehida kada se posebno podsjeća na doprinos koji su šehidi i poginuli borci dali u odbrani BiH.

Obilazak šehidskih mezarja će biti:

  • Bašceluci 10:00
  • Carevo polje 10:30
  • Borovi-Vaganj. 11:00

Hatma dova i polganje cvijeća na Centralno-šehidskom spomen obilježju šehidima i poginulih boracima Jajca u 17.15 sati.

 

 

 

(Jajce Online)

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement