Connect with us

Jajce Online

Bare Pršlja: Božićno vrijeme solidarnosti ili pomaganja

Avatar

Published

on

Piše: Bare Pršlja

Evo kako se nalazimo u Božićno vrijeme, odnosno već u trećoj nedjelji Došašća ili Adventa, a ujedno smo u nedjelji karitasa i pomaganja potrebiti tj, milosrđa. Danas je i sveta Lucija, vrijeme sijanja pšenice i čestitanja svim Lucama, Lucijama i Lucijanama.
Valjda što je čovjek stariji pa je i razumni i više razumije, još kad bi pokušao primijeniti ono što čuje ili nauči od dobrih, pametnih i plemenitih ljudi, gdje bi nam bio kraj.

Zaista ne mogu vjerovati da mi se ova nedjelja tako lijepo poklopila.

Prvo sam jučer proveo lijep dan u Pougarju, kada sam obišao nekoliko starih i zaboravljenih osoba, obradovao ih razgovorom, skromno darivao, te danas bio na sv. misi, gdje sam u propovijedi svećenika, prepoznao svu tu ljudsku plemenitost, a tema je bila iskušenje.

Jučer sam u Vukovćima, odakle se Pougarje vidi ko na dlanu, a bistri pogled puca prema širokom Ranču, obišao i posjetio našu 75. godišnju, usamljenu i bolesnu Ivku Aščić, poznatiju kao vrijednu Orašku. Doniojoj skromnu vrećicu u znak pažnje, a ona mene s kačicom sira, oraha i jabuka nagradila 10. više i potvrdila da nije bitno koliko imaš, već koliko si spreman darovati.

Ne kažu uzalud mudri ljudi, kad čovjek želi pomoći drugima, da je već osigurao dobro sebi.

Vidio sam da Ivka voli pričati.

Moram biti iskren i reći da sve više osjećam tu ljudsku plemenitost i ispunjenost pomaganjem drugim ljudima i razumijevanjem i rješavanjem ljudskih potreba, da ne kažem problema.

Solidarnost je svijest htijenja i dobrote, a pomaganje je naš odaziv na unutarnju obavezu, u svijetu koji sve češće glasno i nemilosrdno gazi sve koji su slabi, nesposobni ili nepodobni, tako da riječ pomaganje zvuči poput neobične riječi s drugog planeta, a zapravo toliko je bliska svakome.

Volio bih vidjeti, što to po vama znači biti solidaran?

Po meni pomaganje je u samom središtu radosne vijesti i zato bi trebalo biti i u središtu vjerničkog i posebno ljudskog života.

To znači da čovjek mora ljubiti, suosjećati i gajiti pravu sućut u svom srcu, ne možemo zatvoriti svoje srce, pred bratom i čovjekom koji je u nevolji, jer Ljubav ostaje u onima koji iskazuju osjećaj prema potrebitim.

Osjećaj je opraštati svima i ne ostati tvrd pred nevoljama braće i sestara, pomaganje je biti ljubazan prema svima, a oprost je ljubiti svoje neprijatelje, to je ljudska sućut. Budimo solidarni prema drugima, kao što su milosrdni naši roditelji bili prema nama!

Da ne bih previše dužio i širio naveliko, volio bih dragi prijatelji da malo otvorimo temu solidarnosti, što za vas znači?

 

 

(Jajce Online)

The post Bare Pršlja: Božićno vrijeme solidarnosti ili pomaganja appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement