Connect with us

Jajce Online

BAREL NAFTE (159 litara) PAO ISPOD 5 DOLARA

Avatar

Published

on

Foto: EPA

CIJENA nafte pala je danas na najnižu razinu u posljednju 21 godinu, uslijed rasprodaje na svjetskim tržištima potaknute nesigurnošću oko skladišnih kapaciteta za naftu koja se trenutno ne može prodati.

Naime, potražnja za sirovom naftom dramatično je pala zbog zamrzavanja ekonomske aktivnosti u čitavom nizu zemalja uslijed pandemije koronavirusa.

Cijena referentnog američkog brenda nafte West Texas Intermediate (WTI) pala je ranije danas do 50%, na iznos od samo 9 $ po barelu, što je najmanja cijena od 1998., i najveći dnevni pad od 1982., izvještava američki portal Business Insider.

No u međuvremenu se taj pad nastavio i dalje, pa je WTI u jednom trenutku pao ispod 5 dolara, a zatim i ispod tri dolara po barelu.

Britanski referentni brend nafte Brent Crude imao je mnogo manji pad od 6,6%, na iznos od 26,23 $ po barelu na najnižoj točki. Trenutno je i dalje stabilan na toj cijeni.

Cijena nafte nastavila padati unatoč dogovoru OPEC-a, Rusije i SAD-a

Daljnji pad cijene nafte posebno je zabrinjavajuć jer se nastavio unatoč dogovoru Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), zajedno sa skupinom neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju i SAD, o rekordnom smanjenju proizvodnje i opskrbe.

Kako Business Insider objašnjava, investitori očito i dalje nisu uvjereni da rezovi u proizvodnji mogu kompenzirati za težak pad potražnje za “crnim zlatom” u vrijeme najvećih masovnih antiepidemijskih mjera u povijesti.

“Ukratko, medvjedi (medvjed je termin za fenomen pada tržišta uslijed masovne prodaje sirovina, dionica ili financijskih proizvoda) traže krv. Oštar pad cijena rezultat je nedovoljne potražnje i nedostatka skladišnog prostora s obzirom na to da rezovi u proizvodnji nisu riješili problem prezasićenosti u opskrbi”, komentirao je Naeem Aslam, glavni analitičar tržišta u brokerskoj tvrtki AvaTrade.

Cijena može pasti i na 10 dolara po barelu

Po Aslamovom mišljenju, WTI može pasti i na 10 $ po barelu.

“U krajnjoj liniji nema sumnje da su cijene nafte preniske na ovoj razini, ali s obzirom na okolnosti, vjerojatno je da će cijene nastaviti padati jer broj (aktivnih) bušotina nije još dosegao dno”, dodao je ovaj analitičar, referirajući se na pad u broju aktivnih naftnih bušotina u SAD-u.

Naime, broj aktivnih bušotina u korelaciji je s cijenama nafte, budući da više cijene nafte čine njeno crpljenje profitabilnijim, što potiče otvaranje i nastavak rada većeg broja bušotina. Broj bušotina u SAD-u bio je u petak 35% manji nego prije mjesec dana, prema renomiranom Baker-Hughesovom izvještaju o bušotinama, prenosi Index.hr.

(Srednjabosna.com)

Objava BAREL NAFTE (159 litara) PAO ISPOD 5 DOLARA pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement