Connect with us

BiH

Besmislenost javnih konkursa za pozicije koje su dio političkog plijen…

Avatar

Published

on

Danas je tako Vlada FBiH donijela odluku da se odgodi imenovanje direktora Federalne uprave policije (FUP) dok se ne formira nova vlast i time potpuno obesmislila javni konkurs koji je ranije raspisan.

Ova odluka je izglasana prije svega zahvaljujući glasovima SDA i uz podršku SBB-a, čija su dva ministra Zlatan Vujanović i Nermin Džindić glasali kao i SDA, o odgodi imenovanja.

Slično je stanje i u Federalnom zavodu za PIO/MIO te niz drugih institucija čiji konkursi čekaju u ladici neko bolje vrijeme.

Vehid Šehić iz Foruma građana Tuzle kaže da se na ovim primjerima vidi temeljni problem Bosne i Hercegovine – zarobljenost države.

“Institucije ove države su zarobljene zloupotrebom od strane etabliranih političkih stranaka. Sve uzrokuje stanje da građani nemaju povjerenje u te institucije. Ne osjećamo pravnu, ekonomsku niti bilo koju sigurnost. Pod hitno treba raditi na depolitizaciji posebno policije, insistirajući na imenovanju profesionalaca. Trebamo se izboriti da u sudovima rade sudije profesionalci, tužioci profesionalci”, kazao je za Klix.ba Šehić.

On smatra da je baš zbog ovoga Bosna i Hercegovina primjer kako ne trebaju države da funkcionišu.

“Ovdje je daleko bitnija etnička i politička pripadnost od stanja i stručnosti ljudi za određene funkcije. Mnogi koji su nas prije izbora uvjeravali u suprotnom dokazali su da ta fotelja ima neku čudnu moć”, dodao je.

Stanje će biti ovakvo, nastavlja Šehić, sve dok politika bude najunosnije zanimanje u zemlji.

“Čisto sumnjam da mi možemo sami napraviti preokret i tu će nam trebati pomoć određenih država. U prvom redu ne preferiram Brisel, bitniji mi je stav Njemačke i SAD-a prema budućnosti Bosne i Hercegovine. Bez njihove pomoći mi nećemo moći stvoriti pretpostavke da gradimo državu s vladavinom prava”, zaključio je Vehid Šehić.

(klix)

Objava Besmislenost javnih konkursa za pozicije koje su dio političkog plijena pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement