18.6 C
Jajce
Nedjelja, 14 kolovoza, 2022
BiH

Bh. državljani u Hrvatsku i dalje ne mogu ući bez dokaza o uplaćenom smještaju

Mjere za ulazak u Hrvatsku iz trećih zemalja među kojima spada i Bosna i Hercegovina su nedavno relaksirane, međutim i dalje je potrebna potvrda o uplaćenom smještaju ili dokaz o vlasništvu kuća ili plovila u Hrvatskoj.

Na upit Klix.ba o uslovima za neesencijalna, odnosno turistička putovanja u Hrvatsku, iz Ministarstva unutrašnjih poslova ove države su nam kazali da je dokaz o smještaju jedan od uslova za ulazak.

“Osobe koje putuju iz turističkih razloga moraju na graničnom prijelazu predočiti potvrdu o uplaćenom smještaju u hotelu, kampu, kod privatnog iznajmljivača ili unajmljenom plovilu te drugom obliku turističkog smještaja ili su vlasnici kuća ili plovila u Republici Hrvatskoj”, rečeno nam je.

Osim dokaza o smještaju, ukoliko želite preći granicu Hrvatske i ljetovati na Jadranu, morate ispuniti još nekih od ovih uslova:

Posjedovati negativni PCR test ili brzi antigenski test (BAT) na koronavirus pri čemu BAT test mora biti sa Zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske Unije, koju objavljuje Evropska komisija. Kod nalaza BAT testa napravljenog u inozemstvu mora biti vidljiv proizvođač testa i/ili komercijalni naziv testa. U protivnom test se neće prihvatiti kao vjerodostojan za ulazak u Republiku Hrvatsku. Nalaz PCR testa ne smije biti stariji od 72 sata, a BAT testa od 48 sati od trenutka testiranja do dolaska na granični prijelaz.

Predočiti potvrdu o primanju dvije doze vakcina koje se koriste u EU, ako je prošlo 14 dana od primitka druge doze ili prve doze u slučaju imunizacije vakcinom koje se prima u jednoj dozi.

DETALJI ODLUKE

Pojašnjenje iz Hrvatske: U državu mogu ući i građani imunizovani kineskim vakcinama
Posjedovati potvrdu o preboljevanju koronavirusa i primitku jedne doze vakcina unutar šest mjeseci od početka bolesti, s tim da vakcinacija mora biti provedeno prije manje od 180 dana od dolaska na granični prijelaz.

Posjedovati pozitivni PCR ili brzi antigenski testa kojim se potvrđuje da se vlasnik oporavio od infekcije koronavirusom, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji od 11 dana od dana dolaska na granični prijelaz ili uz predočenje liječničke potvrde o preboljenu.

 

 

(Klix)

The post Bh. državljani u Hrvatsku i dalje ne mogu ući bez dokaza o uplaćenom smještaju appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Pacijent umro od kovida, a ne u sudaru!?

Jajce Online

Karleuša: Optužena sam zbog zlostavljanja dvojice muškaraca pored groba moje majke

Jajce Online

Donald Trump dobio najviše priznanje u taekwondou – crni pojas deveti dan

Jajce Online
error: Alert: Odabir sadržaja je onemogućen!!