Connect with us

Jajce Online

Bh. film ‘Žaba’ prikazan na Balkan New Film Festivalu – BaNeFF, u Oslu

Avatar

Published

onBosanskohercegovački film “Žaba” prikazan je na Balkan New Film Festivalu – BaNeFF, u Oslu. BaNeff je festival novih filmova sa Balkana u nordijskim zemljama (Švedskoj, Norveškoj i Finskoj).
Cilj festivala je  da se nordijskoj publici i profesionalnim filmskim radnicima popularizuje filmska umjetnost sa Balkana i da se otvore nove mogućnosti o saradnji u filmskoj industriji i evropskom filmu.
Festival dovodi kao goste profesionalne filmske stvaraoce sa Balkana,reditelje, scenariste, producentske kuće, glumce, filmske stvaraoce, a održavaju se i panel diskusije sa publikom.
Tokom prvih deset godina stvoreno je više oblasti djelovanja festivala, a Trans Cinema Nation – Zemlje / Narodi/ Filmovi koji su u tranzitu / promjeni, je dio glavnog festivala BaNeFF-a.
U okviru ovoga dijela prikazivani su filmove iz Bugarske, Mađarske, Slovačke, Moldavije,Ukrajine, Poljske, Rusije, Estonije, Letonije, Litvanije, Gruzije i Turske.
Filmovi se prikazuju u Štokholmu i još sedam gradova Švedske, dok se u Norveškoj prikazuju u Oslu i Bergenu.
Iza ovog putujućeg festivala koji je započet 2011. godine stoji Jelena Mila, glumica i režiser, nastanjena u Štokholmu, sa Justin Theatre Production i još dosta saradnika u različitim državama.
Festival stručno i ekonomski podržavaju Švedski Institut za film i umjetnost (SFI),  kao i Norveški institut za film i umjetnost (NFI), ali i ambasade svih zemalja čiji se filmovi prikazuju na festivalu, kao i općine i gradovi gdje se filmovi prikazuju; Geteborg, Malme, Vesterios i Norshopingi,  te mnogi drugi akteri.
Festival sarađuje sa filmskim festivalima širom svijeta.
Ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević je u svom najavnom govoru, prije emitovanja filma, naglasio da je BaNeff izvoznik filmske umjetnosti sa Balkana u nordijske zemlje te da je umjetnost ono što nas je uvijek vezivalo i jos uvije nas veže.
– Naši prostori su bili i još uvijek su plodan rasadnik talenata u svim granama umjetnosti i to je nešto po čemu trebamo biti prepoznavani u svijetu, a ne po kontinuiranim negativnim vijestima koje nas ne predstavljaju u svjetlu u kojem trebamo biti prestavljeni – rekao je on.
Budući da dolazi iz zemlje koja ima “Oskara”, ambasador Makarević je posebno naglasio značaj filmske umjetnosti i potrebu za njegovanjem iste.
 
(FENA)
Objava Bh. film ‘Žaba’ prikazan na Balkan New Film Festivalu – BaNeFF, u Oslu pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement