Connect with us

BiH

BH novinari najoštrije osuđuju političke pritiske na RTV Zenica

Avatar

Published

on

BH novinari najoštrije osuđuju političke pritiske na RTV Zenica

BiH

“brutalni napad”

Nair (lijevo) i Kasumović (desno) na tečaju joge

Posebno je neprihvatljivim smatraju osporavati kritički pristup novinara i urednika u kreiranju medijskih sadržaja o ArcelorMittalu

.fb-comments,.fb-comments span,.fb-comments span iframe[style]{min-width:100%!important;width:100%!important}

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari najoštrije je osudio političke pritiske i miješanje u uredničke odluke i programske sadržaje RTV Zenica, koji su uslijedili nakon što je taj medij objavio seriju tematskih izvještaja o radu kompanije ArcelorMittal i njihovom mogućem uticaju na zagađenje zraka u Zenici.

Naglašavaju kako je protivno medijskim slobodama i pravu novinara na slobodan rad direktno miješanje menadžmenta i sindikata radnika kompanije ArcelorMittal, kao i Gradske uprave sa gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem na čelu u rad RTV Zenica.

Posebno je neprihvatljivim smatraju osporavati kritički pristup novinara i urednika u kreiranju medijskih sadržaja o ArcelorMittalu, te smijeniti Nadzorni odbor RTV Zenica jednostranom odlukom gradonačelnika uz optužbe kako gradski medij može dovesti u pitanje “daljnju sudbinu” te kompanije i njihovih radnika, kao i razvoja grada Zenice.

U tom konteksu, BH novinari su podsjetili Gradsku upravu i kompaniju ArcelorMittal kako je zadaća medija kritičko i sveobuhvatno izvještavanje o pitanjima od značaja za sve građane, a svako nezadovoljstvo radom medija se iskazuje kroz legitimne prigovore kao što su: javno reagiranje, demanti ili žalba Regulatornoj agenciji za komunikacije.

Upravni odbor BH novinara je ponovo i odlučno pozvao menadžment i urednički kolegij RTV Zenica da se javno suprotstave političkim pritiscima i ucjenama, koji traju bezmalo tri godine i koji su uticali na podjele unutar RTV Zenica i kršenje temeljnih ljudskih prava novinara.

– Ovaj brutalni napad na uredničku autonomiju i slobodan rad novinara, kao i jednostrana smjena Nadzornog odbora ovog medija posljednja su prilika da menadžment i urednički kolegij demonstriraju javnu odgovornost i rad u interesu svih građana Zenice, te da ne podliježu zahtjevima i partikularnim interesima političkih ili ekonomskih moćnika u tom gradu – navode iz Udruženja.

Istovremeno, Upravni odbor BH novinara pozvao je Skupštinu Javnog preduzeća RTV Zenica kao i Gradsko vijeće da hitno organiziraju zasjedanje i da sa dužnom pažnjom, odgovorno i ozbiljno razmotre pritiske na taj medij i ispunjavanje informativnih potreba svih građana Zenice, koji svojim novcem finansiraju rad ovog lokalnog medija, saopćeno je iz Udruženja/udruge BH novinari.

Fokus.ba

Objava BH novinari najoštrije osuđuju političke pritiske na RTV Zenica pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement