Connect with us

BiH

BH novinari: Svi novinari i urednici imaju pravo na zaštitu izvora inf…

Avatar

Published

onUdruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima obratili su se danas portparolu Tužilaštva Bosne i Hercegovine Borisu Grubešiću sa molbom da im dostave zvanične informacije Tužilaštva Bosne i Hercegovine a na okolnosti poziva na saslušanje u svojstvu svjedoka, novinara magazina Žurnal Avde Avdića.
“Prema informacijama kojima raspolaže Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima, novinaru Avdi Avdiću je, adresirano na Udruženje ‘Centar za razvoj medija i analize’ stigao poziv da se kao svjedok odazove pozivu u predmetu koji se vodi pred Tužilaštvom BiH, a koji se odnosi na navodni obavještajni upad Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu i vrbovanje državljana BiH za obavještajni rad za potrebe Republike Hrvatske. Kako smo informirani, novinar Avdo Avdić je autor teksta pod nazivom: “KONZUL IVAN BANDIĆ KOORDINIRAO AKCIJOM: Hrvatski obavještajci vrbovali selefije da prenose oružje u mesdžide u BiH”, a nakon objavljivanja članka navodno je formiran predmeta u Tužilaštvu BiH o ovom obavještajnom slučaju. Želimo ovom prilikom upozoriti Tužilaštvo BiH kako prema krivičnom zakonodavstvu BiH, standardima novinarke etike sadržanim u novinarskom kodeksu, te u međunarodnim dokumentima Vijeća Evrope, OSCE i Evropske federacije novinara, svi novinari i urednici imaju pravo za zaštitu izvora informacija. Niko, pa ni Tužilaštvo BiH, nema pravo prisiljavati novinare na otkrivanje informacija o svojim izvorima! U tom kontekstu, izražavamo javni protest zbog jutrošnjeg saslušanja novinara Avde Avdića u Tužilaštvu BiH, uz napomenom da je nedopustivo focus istrage sa navodnog krivičnog djela “upada Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu i vrbovanje državljana BiH za obavještajni rad za potrebe Republike Hrvatske”, prebacivati na isljedjivanje novinara i traženje informacija o njegovim izvorima”, navode iz Udruženja BH novinari, objavio je N1, prenosi NAP.
Objava BH novinari: Svi novinari i urednici imaju pravo na zaštitu izvora informacija pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement