Connect with us

BiH

BH novinari zahtijevaju hitnu i efikasnu istragu o prijetnjama novinar…

Avatar

Published

on

BH novinari zahtijevaju hitnu i efikasnu istragu o prijetnjama novinar...

BiH

Reakcije

BH novinari i Linija za pomoć novinarima smatraju ovo ozbiljnom prijetnjom za sigurnost i život novinara Žurnala

.fb-comments,.fb-comments span,.fb-comments span iframe[style]{min-width:100%!important;width:100%!important}

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju javni zahtjev MUP-u Kantona Sarajevo, državnoj sigurnosnoj agenciji SIPA i nadležnom tužiteljstvu za provođenje hitne i efikasne istrage o prijetnjama upućenim novinarima portala Žurnal, a nakon serije tekstova u mogućim kriminalnim radnjama povezanim sa pranjem novca i narko dilerima, saopćeno je iz Udruženja BH novinari.

U video poruci, koju je snimila i poslala osoba pod imenom Mirza Gačanin sa mjestom boravka u Holandiji, uz vulgarne psovke i pominjanje djece novinara, decidno se prijeti novinaru kako će ga „ pretraživati po kanalima“.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima smatraju ovo ozbiljnom prijetnjom za sigurnost i život novinara Žurnala, prije svih Avde Avdića, autora serije članaka nakon kojih su uslijedile prijetnje, ali i svih drugih u redakciji ovog medija koji se bave istraživanjem tema povezanim sa kriminalom. Prijetnje i ugrožavanje sigurnosti novinara su kriminalni čin, posebno brutalan atak na slobodu izražavanja i sigurnost novinara, te ne smiju biti sredstvo obračuna sa medijima i iskazivanja nezadovoljstva načinom na koji novinari pišu o određenim osobama ili temama.

Zbog toga odlučno zahtijevamo od nadležnih policijskih organa i tužiteljstva u BiH poduzimanje zakonskih ovlasti i mjera zaštite sigurnosti novinara, kao i da putem međunarodne pravne pomoći zatraže saradnju sa policijom iz Holandije, kako bi se sankcionirala osoba koja je poslala prijeteću video poruku.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima će obavijestiti međunarodne organizacije za zaštitu slobode medija i sigurnosti novinara o navedenim prijetnjama i ujedno zatražiti njihovu reakciju i poduzimanje potrebnih mjera internacionalizacije cijelog ovog slučaja, saopćeno je.

Fokus.ba

Objava BH novinari zahtijevaju hitnu i efikasnu istragu o prijetnjama novinarima “Žurnala” pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement