Connect with us

BiH

BHRT na gradilištu dionice Koridora Pet C – zaobilaznica kod Zenice

Avatar

Published

on

BHRT na gradilištu dionice Koridora Pet C – zaobilaznica kod Zenice

Dionica kojom buduća autocesta A1 zaobilazi Grad Zenicu, odnosno poddionica od Drivuše do Heca, u posljednje tri godine je najveće gradilište na trasi koridora Pet C. Ekipa BHRT-a na terenu se uvjerila da pandemija koronavirusa nije bitnije utjecala na izvođenje radova.

[embedded content]

Radovi na izgradnji trase autoputa A-1 kroz Zenicu, tzv. zeničke zaobilaznice, teku planiranom dinamikom. Na gradilištima dvije poddionice od Klopča do Heca svakodnevno je angažovano oko 400 radnika. Sve neophodne mjere zaštite na vrijeme su poduzete, tako da pandemija koronavirusa nije usporila radove.

REUF KADRIĆ, JP Autoceste FBiH

“Izvođač je poduzeo sve mjere kako bi nastavio rad i u ovim uslovima, tako da je pojedine ljude koji se nalaze ovdje uveo u jedan vid karantina ,odnosno većina ljudi je u kampu ili privatnim kućama, privatnom smješatju tako da se ne miješaju sa ostatkom građanstva.”

Izgradnju koridora Pet C kroz Zenicu prate brojni problemi uzrokovani izuzetno nepovoljnim geološko-morfološkim uvjetima koji su nerijetko zahtjevali značajna odstupanja od glavnog projekta zbog aktivacije velikog broja klizišta.

REUF KADRIĆ, JP Autoceste FBiH

“Rješenja koja su bila planirana glavnim projektom su bila dosta siromašna tako da nisu mogla da drže faktor stabilnosti iznad zahtijevanog od strane tehnike. Mi smo izvršili korekcije svih tih rješenja, uskladili tehnička rješenja sa zahtjevima geotehnike.”

Zbog izuzetno složenih geološko-morfoloških uvjeta ovdje se nalazi tunel koji nije bio planiran, a koji će biti izgrađen u narednom periodu da bi bila povezana trasa zeničke zaobilaznice. Tunel se gradi po sistemu cut and cover, nakon izgradnje dvije tunelske cijevi u dužini 200 metara bit će prekriven slojem zemlje i tako će se uspostaviti trasa…

Dionicu, osim brojnih klizišta, karakteriše veliki broj građevinskih objekata, a jedan od najzahtjevnijih, ne samo na ovoj poddionici, nego na cijeloj trasi budućeg koridora Pet C, je vijadukt Babina rijeka gdje su u toku završni građevinski radovi.

IBRO BULJUBAŠIĆ, JP Autoceste FBiH

“Mostovi su završeni, spojeni ,preostaje završni dio završnih radova, hidroizolacija, pripreme za asfalt, odvodnja ograda i tako dalje. Objekat spada među najzahtjevnije objekte na koridoru što se tiče rješavanja samih prepreka.”

Svi radovi trebali bi biti okončani do novembra ove godine, a za Dan državnosti planirano je puštanje u rad 11 kilometara duge zeničke zaobilaznice, Zenica-jug – Zenica-sjever. Vrijednost svih radova, uz značajna poskupljenja zbog izmjena projekta, iznosi oko 400 miliona konvertibilnih maraka.

bhrt.ba

Objava BHRT na gradilištu dionice Koridora Pet C – zaobilaznica kod Zenice pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement