Connect with us

BiH

BHRT saznaje: Tužilaštvo BiH uključeno u istragu o nabavci respiratora

Avatar

Published

on

BHRT saznaje: Tužilaštvo BiH uključeno u istragu o nabavci respiratora

Tužilaštvo BiH uključilo se u istragu oko nabavke 100 respiratora putem firme ”Srebrena malina, plaćenih 10,5 miliona KM, saznaje BHRT. Ovo je odlučeno nakon operativnog sastanka u prostorijama SIPA-e.

[embedded content]

Sastanku su prisustvovali vršilac dužnosti direktora SIPA-e Đuro Knežević, glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo Sabina Sarajlić, te predstavnici Agencije za javne nabavke BiH.

“Nakon što je Državna agencija za istrage i zaštitu, temeljem svojih ovlasti propisanih Zakonom o spriječavanju pranja novca i financiranja terorizma, izvršila provjere navoda o nezakonitostima u svezi nabavke 100 respiratora iz NR Kine, te nakon ocjene do sada poznatih činjenica, utvrđeno je da u ovom predmetu postoji nadležnost Tužiteljstva BiH, te će dalje aktivnosti i provjere biti nastavljene i vođene pod nadzorom Tužiteljstva BiH. S tim u svezi, Kantonalno tužiteljstvo KS, će Tužiteljstvu BiH tijekom dana, dostaviti predmet koji je do sada vođen pod njihovim nadzorom”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Iz Agencije za javne nabavke pokrenuli su još jedan monitoring u vezi s nabavkom respiratora, u namjeri preventivnog djelovanja u sprečavanju mogućeg kršenja Zakona o javnim nabavkama, a s obzirom na to da je, prema mišljenju javnosti, riječ o jednoj od trenutno najvažnijih nabavki, saopšteno je iz te agencije.

Podsjetimo, poljoprivredno gazdinstvo “Srebrena malina” d.o.o. iz Srebrenice uvoznik je 80 respiratora iz Kine za Vladu Federacije BiH. Najavljeno je da uskoro stiže još 20 respiratora.

Vrijednost ugovora od 10,5 miliona KM.

bhrt.ba

Objava BHRT saznaje: Tužilaštvo BiH uključeno u istragu o nabavci respiratora pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement