Connect with us

BiH

BiH aktivni sudionik mirovnih misija u svijetu

Avatar

Published

onPredstojeća jubilarna 25. godišnjica prijema Bosne i Hercegovine u članstvo Ujedinjenih nacija (UN) prilika je za sumiranje postignuća naše zemlje.
Generalno, jedno od najznačajnijih jeste reforma odbrane, kao i činjenica da je BiH od zemlje-konzumenta međunarodne vojne pomoći evoluirala u državu koja aktivnim sudjelovanjem u mirovnim misijama diljem svijeta doprinosi uspostavi i očuvanju mira i stabilnosti na globalnom planu.

– Bosna i Hercegovina i Oružane snage BiH (OSBiH) su od 2001. godine do danas bile uspješno angažirane u operacijama potpore miru diljem svijeta, počevši od Etiopije i Eritreje, preko Iraka do Afganistana, do Konga i Malija, gdje su misije i sada aktuelne – rečeno je Feni u Ministarstvu odbrane BiH (MOBiH) u povodu 25. godišnjice prijema BiH u članstvo UN-a.
Prema podacima ovog ministarstva, do danas je u sklopu spomenutih misija sudjelovalo više od 1.200 pripadnika OSBiH.

– Oni su imali veliku čast, obvezu ali i privilegiju da daju osobni doprinos naporima u jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti u svijetu, izgradnji demokratskih institucija vlasti, kapaciteta obrambenog i sigurnosnog sektora, poštivanju ljudskih prava i sloboda kao i da u okvirima i granicama svojih profesionalnih i ljudskih mogućnosti pružaju pomoć unesrećenima, povrijeđenima i oboljelima u kriznim žarištima – ističu iz MOBiH-a.
Nadalje, preciziraju da su kao najbolji predstavnici i ambasadori Bosne i Hercegovine vlastitu misiju izvršavali, a i sada izvršavaju časno, profesionalno i odgovorno i u skladu s Poveljom UN-a, Ustavom i Zakonom o odbrani BiH.
– Sudjelovanje pripadnika OSBiH je više puta do sada od naših koalicionih partnera ocijenjeno izuzetno uspješnim, s visokim ocjenama za iskazanu profesionalnost i odgovornost u izvršenju dodijeljenih zadaća. To daje za pravo da svi u BiH i njenim oružanim snagama budemo veoma ponosni na rezultate – navode iz MOBiH-a.
Time, kako nadalje navode, Bosna i Hercegovina jasno iskazuje opredjeljenje da kao odgovorna i kredibilna članica međunarodne zajednice želi i može dati adekvatan doprinos zajedničkim naporima za uspostavljanje i očuvanje mira i stabilnosti u svijetu.
– Sudjelovanjem u realiziranju ovakvih i sličnih aktivnosti OSBiH se postepeno ali kontinuirano približava dostizanju strateškog cilja države Bosne i Hercegovine da postane punopravna članica NATO-a i Evropske unije (EU) – ističe se u osvrtu MOBiH-a na postignuća OSBiH i BiH, ostvarena u razdoblju od prijema naše zemlje u članstvo UN-a.
Istovremeno, MOBiH navodi da OSBiH trenutno sudjeluju u NATO-misiji ‘Odlučna potpora’ te u UN-misijama MONUSCO i MINUSMA.
Tako je Peta rotacija Pješačke postrojbe OSBiH s 45 pripadnika angažirana s OS Sjedinjenih Američkih Država i radi na osiguranju baze u kampu ‘Bagram’, IR Afganistan (Odlučna potpora).
Šesta rotacija (osam stožernih časnika) angažirana je s partnerima iz SR Njemačke u kampu ‘Marmal’, IR Afganistan u sastavu Zapovjedništva za savjetovanje, pomoć i obuku Sjever – TAAC Sjever (Odlučna potpora),
Usto, Peta rotacija (dva dočasnika) angažirana su s članicama A5 u kampu ‘Marmal’, IR Afganistan u sastavu Zapovjedništva za savjetovanje, pomoć i obuku Sjever – TAAC Sjever (Odlučna potpora).
Petnaesta rotacija (pet pripadnika OSBiH) angažirana je misiji u Kongu (MONUSCO), dok je Treća rotacija (dva pripadnika OSBiH) angažirana u misiji u Maliju (MINUSMA)
U međuvremenu, pokrenuta je zakonska proceduru za konkretan vojni doprinos Bosne i Hercegovine u misiji obuke EU u Centralnoafričkoj Republici.
Bosna i Hercegovina postala je članicom Ujedinjenih nacija 22. maja 1992. godine, čime se obavezala na očuvanje mira, poštivanje međunarodnog prava i zaštitu ljudskih prava.

 
(Buka)


The post BiH aktivni sudionik mirovnih misija u svijetu appeared first on Jajce-Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement