Connect with us

BiH

BiH bi do 2050. godine mogla izgubiti pola milijuna stanovnika

Jajce Online

Published

onU BiH trenutno živi 3,5 milijuna ljudi, pokazao je to popis iz 2013. godine, ali i podaci UN-a u najnovijoj publikaciji o projekcijama o broju stanovnika od 2017. pa do 2100. godine, koja je objavljena u lipnju ove godine. Ipak, projekcije UN-a za naredno razdoblje nisu nimalo optimistične, piše Klix.ba.
Naime, u narednim desetljećima ukoliko se zadrže aktualni trendovi pada nataliteta i masovnog iseljavanja stanovništva iz zemlje, BiH će do 2050. godine izgubiti pola milijuna stanovnika. Tako će prema procjenama UN-a polovinom 21. stoljeća u BiH živjeti tri milijuna i 58 tisuća stanovnika. Prema prognozama UN-a za 51 zemlju u svijetu predviđa se pad broja stanovnika do 2050. godine.
Čak deset zemalja do polovice stoljeća izgubit će više od 15 posto stanovništva. U tu neslavnu kategoriju spadaju Srbija i Hrvatska, međutim nisu osobito pozitivne projekcije niti za BiH, koja će, zadrže li se postojeći trendovi izgubiti pola milijuna stanovnika.
U drugoj polovici stoljeća trend pada ukupnog broja stanovnika u BiH mogao bi se nastaviti, a na kraju, BiH bi 2100. godine prema prognozama UN-a trebala imati dva milijuna i 217 tisuća stanovnika, što je u odnosu na trenutni broj stanovnika manje za 1,3 milijuna. Dugoročne posljedice gubitka stanovnika mogu biti izuzetno negativne. Tako se u mnogim segmentima BiH može suočiti s nedostatkom radne snage, doći će do pada konkurentnosti, bit će manja štednja, ali i manja potrošnja.
Dugoročno to bi moglo dovesti do manje ulaganja i sporijeg gospodarskog rasta. Prema dobnim grupama BiH će u budućnosti imati sve više stanovništva starijeg od 65 godina. Počevši od 2000. godine, u BiH će se do 2100. godine smanjivati broj radno sposobnog stanovništva, odnosno od 15 pa do 64 godine starosti.
S druge strane u nekim dijelovima svijeta doći će do velikog porasta broja stanovnika. Tako se predviđa da će 2050. godine u svijetu živjeti 9,8 milijardi stanovnika, a 2100. godine 11,2 milijarde stanovnika. UN-ovo istraživanje obuhvatilo je razdoblje kretanja stanovništva od 1950. pa do 2100. godine.


The post BiH bi do 2050. godine mogla izgubiti pola milijuna stanovnika appeared first on Jajce-Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement