9 C
Jajce
Ponedjeljak, 11 prosinca, 2023
Bild.ba Sa Web-a

BIH je druga po nezaposlenosti u Europi, samo jedna država je gora od nas

Stopa nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini je 13,1 posto i dvostruko je viša u odnosu na prosjek u Europskoj uniji. Veću stopu nezaposlenosti ima samo Albanija.Ovi su podaci pomalo iznenađujući s obzirom na to da poslovna zajednica već duže vremena upozorava kako na tržištu nema radnika, zbog čega su ih prinuđeni dovoditi iz drugih država. Jedno od obilježja vremena u kojem živimo je svakako dinamična migracija stanovništva.U srpnju 2023. godine broj registriranih nezaposlenih osoba u BiH iznosio je 350.461. U odnosu na lipanj povećao se za 1,1 posto, a u usporedbi sa srpnjem 2022. godine smanjio se za 3,1 posto. Broj zaposlenih osoba u lipnju ove godine iznosio je 850.480. U odnosu na maj broj zaposlenih osoba se povećao za 0,2 posto“, javlja BHRT.

Iako je stopa nezaposlenosti dvostruko veća u odnosu na europski prosjek, zadnjih desetak godina u stalnom je padu.“2017. godine ta stopa nezaposlenosti u BiH je bila 20,5 posto. U 2020. godini oko 16 posto. Tako da ipak imamo jedan dobar trend smanjivanja nezaposlenih osoba i anketa o radnoj snazi i anketa o stopi nezaposlenosti i govore u tom prilogu.”, kaže Boris Pupić iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.Poslodavci tvrde kako je ponuda radne snage u BiH iscrpljena, jer većina onih koji su na uredima za zapošljavanje su upitne kvalifikacijske strukture. Nije mali broj onih koji rade na crno ili u inozemstvu, a na evidencijama se vode samo zbog određenih socijalnih davanja. Zbog toga se sve više angažiraju strani radnici.Iako posla ima više nego ikada, sve veći broj građana napušta Bosnu i Hercegovinu. Ne pomažu ni veće plaće. U zadnjih 10 godina u inozemstvo je otišlo oko 600 tisuća bh. građana. Političari znaju za ove brojke, ali ne poduzimaju ništa.Opširnije u prilogu:

Bild.ba: Originalni link

Povezane vijesti

Spličani pobjednici FIBA stretball 3X3 turnira u Vitezu

Centralna.ba

Mile Dodik zalijepio Bećirovića, kaže da je Karadžić puno bolji čovjek od njega

Bild.ba

Strateški odnos bh. Hrvata i Izraela se nastavlja: Podržana Čovićeva inicijativa o prihvaćanju radne definicije antisemitizma

Bild.ba