Connect with us

Jajce

BiH ni na mapi / Objavljena lista najmoćnijih zemalja svijeta

Jajce Press

Published

on


U godišnjoj anketi koju provodi US News hiljade menadžera, pripadnika političke i kulturne elite i dobro upućenih građana ocjenjuje koje su to države ukupno najbolje po više ispitanih kategorija.

To su kvalitet života, kulturni utjecaji ili poduzetništvo. Top pet čine Švicarska, Kanada, Velika Britanija, Njemačka i Japan.

Jednu od kategorija ankete čini i moć države, odnosno, ispituje se – koje su to najmoćnije države na svijetu.

U obzir se uzimaju politički i ekonomski utjecaj, vojne alijanse te snaga vojske. Istraživanje uključuje 80 zemalja i prikazuje njihovu važnost na svjetskoj sceni.

Zanimljivo je da snaga i bogatstvo nisu uvijek u korelaciji. Na prvom su mjestu Sjedinjene Američke Države s uvjerljivo najvećim BDP-om od 17,4 hiljade milijardi dolara. Na drugom je mjestu Rusija, čiji je BDP devet puta manji od onog SAD-a, uz dvostruko manji BDP po stanovniku. Kina je na trećem mjestu sa BDP-om od 10,4 milijarde dolara.

Srbija najmoćnija u regiji

Od država iz regije u top 80 uvrštene su Srbija, Hrvatska i Slovenija. Najbolje je rangirana Srbija na 46. mjestu, sa BDP-om od 43,9 milijardi dolara i BDP-om po stanovniku od 13.699 dolara. Hrvatska se nalazi na 78. mjestu, s nešto većim BDP-om države (57,1 milijardi dolara) i BDP-om po stanovniku (21.625 dolara). Slovenija je odmah iza Hrvatske, na 79. mjestu, sa BDP-om također većim od onog Srbije (49,5 milijardi dolara) i najvećim BDP-om po stanovniku u regionu (30.918 dolara), prenosi Cazin.net.

 

U interaktivnoj mapi istražite 20 najmoćnijih zemalja na svijetu.

mapa_best_countries_power_ranking_us_news.jpg - Objavljena lista najmoćnijih zemalja svijeta

radiosarajevo.baFeed: Senzor24.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement