Connect with us

Jajce

Bilten 1. Biznis foruma jajačke dijaspore

Avatar

Published

onUz 1. Biznis forum jajačke dijaspore Općina Jajce štampala je prigodan Bilten kroz koji su pokušali predstaviti sve ono što su do sada uradili na uspostavljanju veza sa našom dijasporom.

-Bilo je toga dosta, možda smo nešto i izostavili, ali i ovim Forumom smo željeli ne samo učvrstiti veze, već još više i šire otvoriti vrata umrežavanja i povezivanja sa našom dijasporom.
I organizacija ovog događaja bila je naša želja da svojim angažmanom u lokalnoj zajednici, pozitivnim primjerima odnosa sa dijasporom brendiramo  lokalnu zajednicu, jačamo kolektivnu svijest o značaju svakog građanina Bosne i Hercegovine, učimo da razumijemo dijasporu, razbijamo dosadašnje predrasude o nama i dijaspori, ali i kod dijaspore razvijamo sliku o ljepoti i bogatstvu njihove zemlje.

Želja nam je da ovaj Forum bude naša buduća spona, da nas još više poveže. Želimo da nam pišete o Vašim uspjesima, o Vašim potrebama, o Vašim željama. Želimo zajedno graditi i čuvati naše Jajce. Vašim idejama, ulaganjima, konekcijom sa mogućim partnerima iz Vašeg okruženja možete mnogo učiniti da ovo bude dio naše zajedničke sutrašnjice, da zajednički izgradimo Gradsku pijacu, Sportsko-rekreacijski centar sa bazenima, starački dom, da  iskoristimo kapacitete u Kasarni Kamenice…, poručuju iz Općine Jajce.

Bilten možete preuzeti putem ovog linka.

Zaključci foruma:

Brojna dijaspora predstavlja značajan potencijal u razvoju nacionalne i lokalne privrede što se ogleda u učešću finijasijskih sredstava dijaspore u nacionalnom GDP, u prenosu znanja i u kulturnoj i sportskoj saradnji.
Jajačka dijaspora je u proteklom periodu do danas u općinu Jajce investirala značajna finansijska sredstva u različite projekte malih i srednjih biznisa što predstavlja pozitivan primjer uspješnih investicija i jačanja lokalne privrede.
Kontinuirano unapređivati razvoj i podsticanje privlačenja investicija  dijaspore i drugih ulagača u Jajce,a naročito putem zajedničkih projekata u turizmu, industriji i poljoprivredi.
Naročitu pažnju posvetiti razvoju i unapređenju saradnje sa novom generacijom dijaspore, koja bi trebalo da se pozicionira kao jedan od osnovih pokretača   razvoja ekonomije i društva u domovini.
Dijaspora je ključna u povezivanju naših firmi s inozemnim tržištem.
Nastaviti kontinuiran proces informisanja dijaspore o privrednim i društvenim tokovima u lokalnoj zajednici i uključiti ih u strateška planiranja i donoešenje odluka.
Unaprijediti procedure vezane za investicije i pokretanje biznisa u Općini Jajce i višim nivoima vlasti koji su otvoreni za poslovne inicijative i saradnju.
Koristiti kapacitete inostranih organizacija koje uvezuju domaću privredu sa privredom zemalja iz kojih dolaze.
Nastavak razvoja i poboljšanje koncepta organizacije biznis foruma sa jajačkom dijasporom na godišnjem nivou

(opcina jajce)Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement