Connect with us

BiH

Bisera Turković: “Vlasti u Bosni i Hercegovini dosljedno pokazuju odlučnost u provođenju reformskog puta”

Avatar

Published

on

Bisera Turković: “Vlasti u Bosni i Hercegovini dosljedno pokazuju odlučnost u provođenju reformskog puta”

Zbog trenutnih okolnosti izazvanih pandemijom COVID-19, Ministarsko vijeće, koje je centralno tijelo za donošenje odluka i upravljanje OSCE-om, prvi put se održava online.

Turković je u svom izlaganju zahvalila Albaniji na uspješnom predsjedavanju i vođenju OSCE-a u protekloj godini, posebno jer se radi o nepredvidivom i izazovnom periodu, te čestitala novoizabranom rukovodstvu OSCE-a, dodajući da može računati na podršku Bosne i Hercegovine u izvršavanju svojih zadataka, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Istakla je da BiH pozdravlja angažman OSCE-a u mirnom rješavanju sukoba i naglasila potrebu poštivanja normi međunarodnog prava. Imajući u vidu sigurnosno okruženje, te negativne pojave poput terorizma, organiziranog kriminala i trgovine ljudima, istakla je da je potrebno ojačati sektor sigurnosti kroz snažna partnerstva između međunarodnih organizacija i država, ali i sa inkluzivnim pristupom privatnom sektoru i civilnom društvu.

Ministrica je navela da BiH i dalje snažno podržava OSCE-ove autonomne institucije i prisustvo na terenu, jer su one nezamjenjive u pružanju podrške državama učesnicama, u održavanju i provođenju obaveza OSCE-a. Također, istakla je da Bosna i Hercegovina snažno podržava rad Specijalne posmatračke misije u Ukrajini, te kao treći kontingent po veličini, poziva strane da omoguće slobodu kretanja i pruže potpunu sigurnost.

Želim naglasiti da vlasti u Bosni i Hercegovini dosljedno pokazuju odlučnost u provođenju reformskog puta, svjesni da su rješavanje socijalno-ekonomskih potreba građana glavni prioritet. U septembru ove godine Vijeće ministara je usvojilo strategiju ratnih zločina”, rekla je Turković.

Navela je i da postoji konsenzus o potrebi daljnjih političkih reformi i nadogradnje političkog i izbornog sistema, kako bi se država konačno postavila na brzu stazu u procesu integracija u EU. ”Međutim, modaliteti kako postići ovaj cilj još uvijek su u fazi izrade. Za konačno rješenje vjerovatno će biti potrebna odgovarajuća pravna i politička ravnoteža. Sporazum koji je omogućio lokalne izbore u Mostaru nakon 12 godina, trebalo bi se smatrati prekretnicom trenutnog zastoja u reformama”, kazala je u svom obraćanju Turković.

Pozdravila nadolazeće švedsko predsjedavanje OSCE-om, ali i prijavu Sjeverne Makedonije za predsjedavanje 2023. godine, kao i Estonije za 2024. godinu.

Izvor: haber.ba

Objava Bisera Turković: “Vlasti u Bosni i Hercegovini dosljedno pokazuju odlučnost u provođenju reformskog puta” pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement