Connect with us

BiH

Bivši direktor “ojadio” Željeznice RS za pola miliona maraka

Avatar

Published

onOsnovni sud u Doboju potvrdio je optužnicu koja Dušana Spremu, nekadašnjeg izvršnog direktora Poslova prevoza u Željeznicama Republike Srpske (RS), tereti da je nesavjesnim radom oštetio ovu firmu za više od pola miliona maraka.
On je optužen da je nesavjesnim radom u službi oštetio spomenuto preduzeće za 516.701 maraka.
U optužnici se navodi da je Spremo prilikom zaključivanja ugovora između Željeznica RS kao kupca i Fabrike alatnih mašina “Rafamet” iz Poljske kao prodavca, svojim potpisom ovjerio dva priloga u kojima su opisane tehničke karakteristike prese koja je bila predmet kupovine.
Tako je, kako se navodi u optužnici, prilikom pregovora o detaljima nabavke i isporuke tražio dvostranu presu s dva cilindra. Međutim, ugovorom je kupljena jednostrana univerzalna presa s jednim cilindrom, koja se znatno razlikovala u cijeni.
– Spremo je kao član radne grupe Željeznica RS na razgovorima o detaljima oko nabavke i isporuke novih i remontovanih mašina iz proizvodnog programa firme ‘Rafamet’ bio upoznat da je predmet nabavke dvostrana presa, pri čemu je mogao znati da uslijed razlike između cijene ugovorene prese s jednim cilindrom i ranije dogovorene prese s dva cilindra po istoj cijeni može nastupiti veća šteta – navodi se u optužnici.
Ugovor s “Rafametom” zaključen je 2010. godine u okviru ugovora između Vlade Poljske i Vlade RS o dodjeli kredita u vezi s pomoći koji se odnosio na projekat modernizacije radioničkih kapaciteta za održavanje šinskih vozila Željeznica RS, javio je BIRN BiH.
Objava Bivši direktor “ojadio” Željeznice RS za pola miliona maraka pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement