Connect with us

BiH

Bjelave: Građani pušteni iz karantina, da li je obavljeno retestiranje?

Avatar

Published

on

Sarajevo: Karantin za putnike koji sutra dolaze iz Švedske osiguran u domu Bjelave

Federalno ministarstvo zdravstva juče je izdalo rješenje kojim se prekida boravak u karantinu za građane koji su tu bili smješteni otkako su prije petnaest dana doputovali iz Švedske. Oni koji imaju prebivalište na području Kantona Sarajevo kasno sinoć napustili su karantin.

Podsjećamo, do toga je došlo nakon što su građani juče, nezadovoljni uslovima u tom objektu i tražeći da idu svojim kućama, stupili u štrajk glađu. Kako je za BHRT potvrdio koordinator karantina Ahmed Mulaibrahimović, te osobe su na Bjelavama trebale boraviti 28 dana, međutim, zahvaljujući naporima Vlade Kantona Sarajevo i Kriznog štaba KS, rješenje je izdejstvovano.

“Ovi naši građani koji su stanovnici Kantona Sarajevo imali su tu sreću da sinoć, već u kasnim večernjim satima, napuste karantin. U toku su pripreme da ostali građani sa teritorije Federacije BiH u jutarnjim satima i u toku dana napuste karantin Studentskog naselja Bjelave”, rekao je on.

Mulaibrahimović je rekao kako je ova grupa građana prvi put testirana na koronavirus prije par dana, kada je utvrđeno da se u njoj nalazi jedna pozitivna osoba, dok su dvije osobe bile pod posebnim nadzorom.

Na konstataciju našeg novinara da su, prema procedurama, oni trebali biti retestirani prije ukidanja karantina, Mulaibrahimović je rekao kako tim epidemiologa i Federalno ministarstvo zdravstva vode taj dio posla.

“Mi nismo zaduženi za te zdravstvene, da kažem, obaveze, tako da su njihovo retestiranje i testiranje stručnjaci obavili”, rekao je koordinator karantina na Bjelavama.

Osvrćući se na juče iznesene primjedbe korisnika karantina, koji su se žalili na uslove smještaja, odnosno da su bili loše tretirani, da nisu imali pristup lijekovima, da su bili zaključani, Mulaibrahimović je odgovorio sljedeće:

“Pa vidite, sama riječ karantin znači, na neki način, izolacija. Te mjere karantina nismo mi propisali, niti smo mi odlučivali ko će biti u karantinu i na koji način. Policija i zaštitarska agencija su vodile računa o osobama koje su smještene u karantin, međutim, ostale stvari koje se tiču smještaja, ishrane, dostave lijekova i pregleda, to je bilo u našoj nadležnosti”, rekao je Mulaibrahimović.

Cijeli razgovor možete pogledati u nastavku

[embedded content]

bhrt.ba

Objava Bjelave: Građani pušteni iz karantina, da li je obavljeno retestiranje? pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement