Connect with us

Jajce Online

Blagaj sve veći turistički biser

Avatar

Published

on

Iako je stoljećima poznat po čuvenoj derviškoj Tekiji na vrelu Bune, zbog čije su neopisive ljepote i mističnosti i u nekadašnjem sistemu dolazile rijeke vjernika i znatiželjnika, Blagaj je, ipak, i zbog drugih prirodnih i kulturno-historijskih znamenitosti, kao i sadržaja, uspio postati pravi turistički biser.

Viši nivo

Sve je više stranih gostiju koji u ovaj nekadašnji šeher dolaze da vide Stjepan-grad, u čiju je revitalizaciju Agencija “Stari grad” uložila znantna sredstva, a odnedavno je i Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanskog kantona posvetila pažnju ovoj tvrđavi, koja je proglašena nacionalnim spomenikom BiH, izgradivši posjetiteljsku infrastrukturu.

– Uredili smo staze prema Stjepan-gradu, postavili klupice i turističke info-panele, jer nam je cilj da obogatimo ponudu. Raduje nas što je sve veći broj turista zainteresiranih za ovu tvrđavu – kaže nam Ramiz Bašić iz Turističke zajednice HNK.

Vožnja čamcem u vrelo Bune posebna atrakcija – Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Vožnja čamcem u vrelo Bune posebna atrakcija Foto: (Ž. Miličević)
Iako kvalitet turističkih sadržaja u Blagaju namjeravaju podići na viši nivo, Bašić naglašava da mjesta nezadovoljstvu nema. Jer, kako ističe, većini stranih, ali i domaćih gostiju koji dolaze u Mostar, Blagaj je nezaobilazna destinacija.

– Sezona je veoma lijepo počela. Pristižu nam turisti iz mnogih zemalja, a veliki broj njih je s Dalekog istoka. Kinezi, naprimjer, u sve većem broju dolaze u sklopu regionalne turneje, a već nekoliko godina tu su i Arapi, koji su željni privatnosti pa najčešće iznajmljuju vile s bazenima u Blagaju i okolici, gdje dan boravka košta od 70 do 80 eura – govori Bašić.

Puno pastrmke

Ljestvicu više su podigli, govori nam, i kad je riječ o rijeci Buni, koja je bogata mekousnom pastrmkom. Od lani su počeli s održavanjem međunarodnih revijalnih kupova u mušičarenju.

Ogromni potencijali

– Turistički potencijali u Blagaju su ogromni. Tekija je najveći mamac za turiste, a sve je više onih koji žele doživjeti jedinstvenu atrakciju – vožnju čamcem u vrelo Bune. Tu je i kanu-safari, ali i kampiranje uz rijeku Bunicu, poznatu po ljekovitim svojstvima, kao i brojni drugi sadržaji koji sve više privlače turiste – zaključuje Bašić.

 

 

(avaz)

Objava Blagaj sve veći turistički biser pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement