Connect with us

BiH

Bliže se izbori u HDZ-u: Ko smije stati na crtu Draganu Čoviću?

Avatar

Published

onAko ste član HDZ-a BiH, još uvijek imate priliku da se kandidirate i da vas stranački sabor 27. aprila u Mostaru izabere za nasljednika Dragana Čovića. Šanse vam nisu velike, zapravo teško i da postoje, na kladionicama bi za tu okladu koeficijent bio nevjerovatno visok.
Dragan Čović postao je predsjednik najjače stranke u bosanskohercegovačkih Hrvata već daleke 2005. godine, a oni koji dobro razumiju procese unutar HDZ-a kažu da nikad nije bio jači.
Iako ćete po mostarskim kafanama čuti priče o ambicijama raznih ljudi iz drugog stranačkog ešalona, potencijalna konkurencija ili ne postoji ili je tiša nego ikad.
Zoran Krešić, novinar Večernjeg lista, za Klix.ba kaže kako od Sabora HDZ-a BiH ne očekuje promjene ili bilo kakav zaokret.
“Unutarstranački izbori događaju se nakon općih izbora na kojima je ova stranka uspjela ostvariti najbolji rezultat u posljednjih 20-ak godina, te su poslijeizbornim okupljanjem oko HNS-a BiH izgradili hrvatski politički front bez kojeg nije moguće zamisliti vlast ni na jednom nivou. To aktuelnom vodstvu daje komotnu poziciju ususret stranačkom Saboru”, smatra Krešić.
Dodaje kako je još uvijek gorak okus od izbora za člana Predsjedništva na kojima je izigrana većinska volja Hrvata.
“Iako bi u normalnim državam takva situacija bila apsurdna, rekao bih da je i ta činjenica ojačala aktuelnog predsjednika Dragana Čovića, koji nema ozbiljnije konkurencije”, jasan je Krešić.
Turbulencija bi međutim moglo biti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Kantonu 10, pa i Srednjobosanskoj kantonalnoj organizaciji stranke zbog visoko izraženih apetita pojedinih dužnosnika koji bi htjeli popeti se više i ući u Predsjedništvo.
“Praksu po kojoj se u HDZ-u BiH najprije održi Konvencija, a nakon toga biraju niže stranačke organizacije, ne smatram posebno demokratičnom. Naprotiv. Bilo bi logičnije da se provedu izbori na nižim nivoima stranačkih organizacija te tek nakon toga strukturira vodstvo stranke”, zaključio je Krešić.
Sabor HDZ-a će na prijedlog kantonalnih organizacija birati predsjednika i Predsjedništvo HDZ-a, a moguća je i lična kandidatura na samom saboru. Do 15. jula rok je da se dovrše izbori na nižim stranačkim nivoima.
 
 
(klix)
Objava Bliže se izbori u HDZ-u: Ko smije stati na crtu Draganu Čoviću? pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement