Connect with us

Jajce

Bliži li se kraj “života” tradicionalnim bosanskim kućama u Jajcu?!

Avatar

Published

onPiše: Mirza Kašetanović, arheolog 
Tradicionalne bosanske kuće u Jajcu, građevine koje karakteriše specifičan arhitektonski stil koji se stotinama godina formirao na ovim prostorima u igri svjetlosti i kamena, prirode i vode, prepuštene su danas samopropadanju, zaboravu i zubu vremena.
Iako ih je prije bilo mnogo više,danas se rijetko mogu pronaći u gradskim središtima u Bosni i Hercegovini, gdje su ih zamijenili moderni stambeni ili poslovni objekti kojima dominira duh savremene arhitekture i moderne funkcionalnosti.
Usamljene i tužne, kao da žele ispričati neku zaboravljenu i tajanstvenu priču o davnim vremenima, kada je unutar njihovih zidova bujao nekadašnji život. Ukoliko se vratimo u prošlost našeg grada, mogli bismo prošetati kaldrmama prema tvrđavi i zidinama starog grada duž kojih se prostiru jednospratne kuće specifične gradnje.
Jednostavne a tako očite po svojim arhitektonskim rješenjima izražene u harmoniji između elemenata prirode i urbanog ambijenta, štaviše, sve je usmjereno ka punom iskorištavanju elemenata prirode: sunca, vode, svjetlosti, sjena…
Ali, nije i ne treba biti tajna, kako vodimo danas vrlo malo pažnje o vlastitoj tradiciji i graditeljskom nasljeđu, koje je osim zanemarivanja i sistematski uništavano u posljednjih nekoliko decenija, neki bi rekli posve “slučajno” i slučajno “namjerno”.
 
 
(Jajce Online)
Objava Bliži li se kraj “života” tradicionalnim bosanskim kućama u Jajcu?! pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement