Connect with us

BiH

Borenović: Dobro osmisliti odgovor RS-a na odluke Ustavnog suda BiH

Avatar

Published

on

Borenović: Dobro osmisliti odgovor RS-a na odluke Ustavnog suda BiH

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je da je Ustavni sud BiH donio mnogo politički motivisanih i po Republiku Srpsku štetnih odluka, te da stoga treba dobro osmisliti odgovor.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je da je Ustavni sud BiH donio mnogo politički motivisanih i po Republiku Srpsku štetnih odluka, te da stoga treba dobro osmisliti odgovor.

Borenović je istakao da se to ponavlja iz godine u godinu sa malim pauzama, ocjenivši da se takve odluke donose uglavnom na zahtjev rukovodstva SDA jer je ova stranka stub vlasti na nivou BiH.

“Treba dobro osmisliti odgovor Republike Srpske. Mislim da ima smisla u Narodnoj skupštini Republike Srpske otvoreno razgovarati o ovim pitanjima i šta uraditi. Ako Ustavni sud BiH nastavi da donosi ovakve političke odluke, postavlja se pitanje kako se izboriti sa svim tim”, rekao je Borenović.

On je kazao da se najnovijom odlukom Ustavnog suda BiH koja se odnosi na poljoprivredno zemljište urušava dejtonska struktura BiH.

“Na ovaj način se uzima dio teritorije Republike Srpske i knjiži na BiH. Zato je važno ozbiljnim odgovorom vidjeti kako iz svega ovog izaći”, rekao je Borenović.

On je naveo da je na današnjem sastanku zvaničnika Republike Srpske, predstavnika RS-a u institucijama BiH, kao i lidera parlamentarnih političkih partija u Republici Srpskoj, koji je održan u Banjoj Luci, bilo snažnih izjava.

“Vidjet ćemo da li će svaka ta izjava biti plod jednog cjelokupnog odgovora koji treba vratiti Republiku Srpsku na mjesto koje ima u BiH, a to je da je jedan od dva ravnopravna entiteta, sa svojim jasno propisanim ustavnim nadležnostima i teritorijom koja je neotuđiva”, rekao je Borenović.

On kaže da je to način da se Republika Srpska izbori sa izazovima koji je sigurno čekaju.

Ustavni sud BiH utvrdio je da je Ustavu BiH suprotan član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske kojim je propisano da poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed RS-a.

Sud smatra da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.

Narodna skupština Republike Srpske lani je usvojila Zakon o poljoprivrednom zemljištu kojim je definisano da je državno poljoprivredno zemljište svojina RS-a.

Klix.ba

Objava Borenović: Dobro osmisliti odgovor RS-a na odluke Ustavnog suda BiH pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement