Connect with us

BiH

Bosni i Hercegovini prijeti još jedna sramota na međunarodnoj političk…

Avatar

Published

on

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine danas je upozorilo da je 24. juni posljednji rok za dostavljanje liste parlamentarne delegacije BiH za učešće u radu Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope.

“Ukoliko bude propuštena i ova dodatna, ali posljednja šansa, BiH će biti jedina od 47 zemalja članica Vijeća Evrope, koja neće učestvovati u njenom parlamentarnom radu. Ako se to desi, to je još jedna sramota za BiH na međunarodnoj političkoj sceni, što će imati negativne posljedice za evropski put BiH i na proces donošenja odluke o kandidatskom statusu”, naglasili su iz Ministarstva vanjskih poslova.

Osim toga, navodi se, da Parlamentarna skupština BiH, koja je jedina nadležna za taj posao i za to snosi punu odgovornost, zanemaruje interes naroda i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH, jer izabrani poslanici i delegati neće moći da učestvuju u donošenju važnih odluka, kao što su izbor novog generalnog sekretara Vijeća Evrope i sudija Evropskog suda za ljudska prava.

MIP BiH podsjeća da izbor novo Vijeća ministara BiH nije ni na koji način povezan sa izborom spomenute delegacije. Nakon izbora 2010. godine Vijeće ministara nije bilo formirano 16 mjeseci, ali je parlamentarna delegacija na vrijeme određena i nesmetano je učestvovala u radu Parlamentarne skupštine VE, što je rezultiralo intenziviranjem dobre saradnje BiH i VE.

“Ukoliko BiH propusti i posljednji rok šteta i negativne posljedice biće joše veće, jer je Komitet ministara VE na sjednici u Helsinkiju 17. maja ove godine stvorio dodatni prostor za dogovor i omogućio BiH još jednu šansu da pokaže da na odgovarajući način poštuje svoje obaveze i da je privržena evropskim vrijednostima i standardima ove najveće evropske organizacije. MIP BiH poziva rukovodstvo Parlamentarne skupštine BiH da iskoristi nekoliko preostalih dana i imenuje delegaciju, jer međunarodni ugle BiH i interesi naroda u oba entiteta ne smiju da budu taoci postizbornih dnevnopolitičkih nadmudrivanja“, zaključili su iz MIP-a BiH.

 

 

 

(N1)

Objava Bosni i Hercegovini prijeti još jedna sramota na međunarodnoj političkoj sceni pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement