Connect with us

Jajce Online

Braća Smailagić iz Jajca: Od izbjeglica do sudijskih zvijezda

Avatar

Published

on

Sandro Smailagić (32) koji već duži niz godina dijeli pravdu na rukometnim terenima u Švedskoj, ali i na utakmica širom Evrope.

Osim njega, u svijetu rukometa je i njegov mlađi brat Andrej (28) s kojim zajedno dijeli pravdu, te njegova supruga Aldijana Sušić- Smailagić koja sudi u dvije velike švedske regije.

Braća Smajlagić iz Jajca nalaze se na listi od stotinjak sudija koje sude pod okriljem EHF-a, a sanjaju da jednog dana sude seniorsko prvenstvo Evrope ili završnicu Lige prvaka.

Kako ističu, suđenje nije samo po sebi samo dijeljenje pravde već i treniranje pravila, kondicija, video analiza kao i klipova s utakmica.

-Posao mi je fleksibilan što znači da često mogu raditi i na putu a i na ne regularna vremena poput kasno navečer, rana ujutro i vikendom. Često se naravno desi da i kada sam slobodan tako reci da moja supruga  Aldijana nije, tako da se stvarno mora planirati – kazuje Sandro Smailagić.

Iako su braća na terenu su samo sudijske kolege koje jednoglasno donese odluke.

-U glavnom se ne radi o pojedinim odlukama u rukometu nego postavljanjem kriterija za utakmicu. U tome moramo biti ujedinjeni jer je to ključna stvar. Ponekada se desi da neko odluka odstupa od kriterija i onda je važno objasniti igračima zašto je tako i ponekada naravno i uzeti grešku na sebe, to igrači stvarno cijene – ističe Sandro.

Mlađi Smailagić s bratom sudi nešto više od tri godine, iza njih je puno utakmica, ali neke su ostale duboko urezane u sjećanje

-U sjećaju je ostala utakmica prve Švedske lige kada su igrali prošlogodišnji prvaci protiv ekipe na trećem mjestu. Puna dvorana, preko 5.000 gledaoca, a utakmica i sva dešavanja su bili nabijeni adrenalinom. To je bilo nešto fantastično što će uvijek ostati u sjećanju – prisjeća se Andrej.

Svaka utakmica je priča za sebe, Smailagić se za svaku posebno pripremaju.

-Priprema za sljedeću utakmicu počinje čim završi prethodna utakmica. Analiziramo ekipe, igrače, koje je takmičenje itd. Fizički se trening planira tako da se prije utakmice osjećamo spremni. Prije utakmice uvijek imamo plan na koje stvari posebno trebamo obratiti pažnju i kako komunicirati s igračima – zaključio je Andrej koji dodaje da im je cilj da utakmica protekne u najboljem redu i da njihove odluke svima budu jasne.

Braća Smailagić ističu da prate sva dešavanja što se tiče rukometa u našoj zemlji, kao i u rodnom gradu Jajce. Raduju se pobjedama reprezentacije BiH, ali i Rukometnog kluba Jajce.

 

 

(avaz/edvin crnkić)

Objava Braća Smailagić iz Jajca: Od izbjeglica do sudijskih zvijezda pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement