Connect with us

BiH

Brčaci traže uvođenje doživotne robije, peticija ide na četiri instanc…

Avatar

Published

on

Brčaci traže uvođenje doživotne robije, peticija ide na četiri instanc...

BiH

mirni protest

FOTO: radiobrcko.ba

Mirza Fazlić, advokat porodice Zejćirović, rekao je novinarima da kazna doživotnog zatvora ima preventivno djelovanje prema suzbijanju najtežih oblika krivičnih djela i da ne postoji u krivično-pravnom zakonodavstvu u BiH

.fb-comments,.fb-comments span,.fb-comments span iframe[style]{min-width:100%!important;width:100%!important}

U Brčkom je danas počelo potpisivanje peticije za uvođenje kazne doživotnog zatvora, koja će biti proslijeđena Skupštini Brčko distrikta, Narodnoj skupštini RS, Parlamentu Federacije BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Potpisivanje peticije organizovano je tokom mirnog skupa na Trgu pravde, gdje su se okupili članovi porodice ubijenog Brčaka Edina Zejćirovića, njegovi prijatelji i sugrađani kako bi iskazali nezadovoljstvo stanjem u društvu i zatražili uvođenje kazne doživotnog zatvora za najteža krivična djela.

Mirza Fazlić, advokat porodice Zejćirović, rekao je novinarima da kazna doživotnog zatvora ima preventivno djelovanje prema suzbijanju najtežih oblika krivičnih djela i da ne postoji u krivično-pravnom zakonodavstvu u BiH.

“U evropskom zakonodavstvu postoji takva vrsta krivično-pravne sankcije i neke zemlje u okruženju su je već uvele, dok su druge u postupku predlaganja takvih izmjena i dopuna zakona o krivičnom postupku”, podsjetio je Fazlić.

On kaže da porodica Zejćirović ima puno povjerenje u rad pravosudnih institucija Distrikta, te da od Tužilaštva očekuje provođenje brze i efikasne istrage i podizanje optužnice za četiri uhapšena lica osumnjičena za ubistvo Edina i kvalitetno zastupanje optužnice kod sudova.

Edin Zejćirović je otet, potom mučen i ubijen 17. novembra u Vučilovcu kod Brčkog, a njegovo tijelo pronađeno u rijeci Savi.

Policija Brčko distrikta je u kratkom roku pronašla osumnjičene za to ubistvo, a riječ je o Suvadu Djedovića, Suanu Haliloviću, Nihadu Hukiću i Samidu Šabanoviću, protiv kojih je Tužilaštvo otvorilo istragu. Osumnjičeni se trenutno nalaze u pritvoru.

Fokus.ba

Objava Brčaci traže uvođenje doživotne robije, peticija ide na četiri instance pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement