-5.9 C
Jajce
Srijeda, 19 siječnja, 2022
BiH Jajce Online

Brčko: Nakon akcije “Klanac” predložen pritvor za devetoricu osumnjičenih

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH predložilo je sudu određivanje pritvora za šest osoba iz Brčkog osumnjičenih za organizirani kriminal u vezi s prometom opojnih droga na tom području, koji su uhapšeni u operativnoj akciji “Klanac”.

Osim toga, kako se navodi, Tužilaštvo Distrikta je radi predlaganja i određivanja pritvora dostavilo dokaze i za tri osumnjičena s područja FBiH Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona.

Za organizatora T.H. i pripadnike ove grupe R.A.,T.A., M.E., M.S. i A.E pritvor je predložen zbog opasnosti da će ponoviti krivično djelo, uništiti dokaze ili uticajem na svjedoke i saučesnike ometati krivični postupak, saopćeno je iz Tužilaštva Brčkog.

Protiv ove grupe, koja je na području Brčko distrikta i Tuzlanskog kantona djelovala od 2018. godine, Tužilaštvo i Policija Distrikta duže vrijeme intenzivno provode istražne aktivnosti.

Iz Tužilaštva napominju kako je prije dva dana sprovedena operativna akcija kodnog naziva “Klanac”, kada je slobode lišen veći broj lica i izvršen pretres na 22 lokacije.

Po jučerašnjoj predaji tom tužilaštvu, obavljeno je ispitivanje organizatora grupe te šestoro lica s ovog područja osumnjičenih da su njeni pripadnici. Zbog opasnosti da će ponoviti krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna, Tužilaštvo je danas predložilo Osnovnom sudu Distrikta da šestorici osumnjičenih odredi pritvor. Uz to, određivanje pritvora predloženo je i uslijed bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove ili da će uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače ometati krivični postupak.

Grupa s većim brojem članova, jasnom hijerarhijom i podjelom zadataka osumnjičena je za prometovanje preko 90 kilograma narkotičkih sredstava u periodu od oko tri godine. Sumnja se da je, počev od 2018. godine pa do izvršenih hapšenja organizatora i njenih pripadnika, u okviru ove organizacije prometovano oko 97.662 kilograma kanabisa i amfetamina, te dvije hiljade tableta Ekstazija.

Oni se sumnjiče za krivična djela organiziranog kriminala u vezi s krivičnim djelom neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, a određivanje pritvora predloženo je prema ukupno devet pripadnika ove grupe – šestorici u Brčkom i trojici u Tuzli, naveli su u saopćenju.

BHRT

The post Brčko: Nakon akcije “Klanac” predložen pritvor za devetoricu osumnjičenih appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Preminuo nastavnik Džemal Mujanović

Jajce Online

Oglasio se i Denis Stojnić: “Sve je do mog brata Senada, samo ću kod njega pričati o slučaju ‘Dženan Memić’”

Jajce Online

Forto: Naš cilj je povratak povjerenja u sistem

Jajce Online