Connect with us

BiH

Brčko: Nulta tolerancija za prekršitelje mjere u borbi protiv koronavi…

Avatar

Published

on

Brčko: Nulta tolerancija za prekršitelje mjere u borbi protiv koronavi...

Vlada Brčko distrikta i Krizni štab na zajedničkoj su sjednici analizirali primjenu mjera i precizirali pojedine mjere usvojene u cilju borbe protiv širenja koronavirusa.

Vlada Brčko distrikta i Krizni štab na zajedničkoj su sjednici analizirali primjenu mjera i precizirali pojedine mjere usvojene u cilju borbe protiv širenja koronavirusa.

“Precizirana je odluka o radnom vremenu poslovnih subjekata i drugih pravnih lica na području distrikta Brčkom kojom se nalaže dječjim igraonicama, dnevnim centrima i objektima sličnog sadržaja da se takvi objekti u potpunosti zatvaraju, kao što je slučaj sa vrtićima. Mjera ograničenja radnog vremena kojom su bili obuhvaćeni tržni centri, gdje je određeno radno vrijeme do 19 sati, ovom prilikom je precizirana i odnosi se na sve druge objekte za prodaju robe široke potrošnje”, izjavio gradonačelnik Siniša Milić i dodao da se odluka o zabrani rada vrtića odnosi i na privatne i na javne vrtiće.

Gradonačelnik Milić je dodao da je u petak održan sastanak na nivou vlada BiH, odnosno premijera i resornih ministara entiteta, Brčko distrikta i Vijeća ministara BiH na kome su razmatrana pitanja koordinacije aktivnosti u cilju sprečavanja širenja koronavirusa na način da se uvede poseban režim ulaska u BiH, saopćeno je iz Vlade distrikta.

“S tim u vezi bilo je različitih prijedloga i sve do danas trajala su usuglašavanja teksta prijedloga odluka koje će biti upućene prema Ministarstvu civilnih poslova i komunikacija BiH koje u krajnjem donosi ove odluke. S tim u vezi je i s ove Vlade upućen prijedlog da granični prelaz Brčko-Gunja ostane otvoren za putnički promet i pješački prelaz s tim što se uvodi kontrola dvadeset i četiri sata i stalni nadzor naše sanitarne inspekcije koja bi svim državljanima BiH koji ulaze u zemlju trebalo izdati rješenje o samoizolaciji u trajanju od 14 dana”, pojasnio je Milić.

On je dodao da je predloženo da, u cilju privremene zabrane ulaska stranih državljana u BiH, ostaju aktivne odluke mjerodavnih tijela koje obuhvaćaju Kinu, Južnu Koreju, Iran i Italiju.

“Važno je da smo i danas analizirali primjenu i ponašanje nadležnih tijela u vezi s proglašenim stanjem ugroženosti stanovništva od koronavirusa u Brčkom i da je naglašeno da se građani, pravne osobe i gospodarski subjekti uglavnom pridržavaju donesenih mjera. Tamo gdje ima iznimki, imajući u vidu ozbiljnost situacije, nadležni organi imat će nultu toleranciju i na licu mjesta izricat će se kazne za kršenje odluka o radnom vremenu i ostalih odluka”, dodao je Milić.

On je rekao da će tehnički detalji u vezi s primjenom donesenih odluka biti razmatrani sutra i da će Krizni stožer pratiti primjenu svih mjera.

“U tom smislu intervenirati ćemo da li njihovim pooštravanjem, pojašnjenjem ili eventualno ublažavanjem. Važno je da trenutno nemamo registriranih osoba koje su zaražena virusom korona i sve što radimo je usmjereno na smanjenje rizika od njegove pojave. Činimo sve da svedemo njegovu pojavu na najmanju moguću mjeru”, zaključio je Milić.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Akif Pezerović, rekao je da se zaključno sa današnjim danom 115 osoba u Brčkom nalazi pod zdravstvenim nadzorom.

“Za očekivati je da će u narednim danima ovaj broj biti povećan. Mobilni tim obilazi te osobe i ovom prilikom poručujem svima koji su u samoizolaciji da vode računa o preporukama koje im se šalju putem medija i drugih informativnih materijala te o onome što im mobilni timovi preporučuju”, kazao je Pezerović.

Klix.ba

Objava Brčko: Nulta tolerancija za prekršitelje mjere u borbi protiv koronavirusa pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement