7.3 C
Jajce
Subota, 24 veljače, 2024
BiHJajce

Britanski Guardian objavio veliku reportažu o turizmu u BiH: Ljepota gradova i bajkovita arhitektura

Guardianova novinarka Jane Dunford uradila je reportažu iz Bosne i Hercegovine koja ju je uvjerila u svjetlu budućnost turizma u BiH.
Osim planine Cincar, platoa Kruzi i glamočkog sira, Guardianovu novinarku su na putovanju zapadom Hercegovine posebno oduševili divlji konji.

“Desetine konja, koje su nekada koristili za ratarstvo i transport, pušteni su prije više od 50 godina i zamijenjeni mašinama. Danas ih je preko 700 i žive visoko u planinama iznad Livna. To je magičan prizor, i još jedno iznenađenje na mom putovanju”.

U Sarajevu je Dunford posjetila Tunel nade, koji je u toku opsade Sarajlijama bio jedina veza sa svijetom van obruča. Stajala je i na stopama Gavrila Principa ispred Muzeja grada Sarajeva, a dojmila ju se i kaldrma u starom dijelu grada.

Ustvrdila je da joj Sarajevo u jednom momentu liči na Beč, a u drugom na Istanbul, a u ovom gradu se počastila tarhanom, burekom i dolmama.

Spomenula je i Sarajevske ruže, dijelove trotorara oštećene ekplozijama u ratu, koji su ispunjeni crvenom farbom kako bi podsjećali na stradanja ovog grada u četverogodišnjoj opsadi.

Dunford je posebno istakla ljepotu prirodnih krajolika BiH. “Više od 65 posto zemlje je još uvijek pod šumom i stalno me preplavljuju prizori padina prekrivenih drvećem, dubokih klisura, divljih rijeka i vodopada.”

Za Jajce je navela da je to prijestolno mjesto bosanskih kraljeva sa kamenom tvrđavom i katakombama. Oduševio ju je 22 metara visok vodopad u srcu grada, a posjetila je i Muzej AVNOJ-a i Plivsko jezero.

Mostar je bio njena baza za otkrivanje ljepota Hercegovine, a u ovom gradu ju je posebno dojmila murska arhitektura i, naravno, Stari most. Posjetila je dervišku Tekiju u Blagaju na rijeci Buni, a kao dokaz da je BiH i “zemlja vina” navela je Vinsku cestu Hercegovine koja okuplja više od 30 vinarija različitih veličina.

Dunford nije propustila da u Stocu šeta pored Bregave, popne se na Vidošku tvrđavu i proba smokvaru, kolač popularan u ovom kraju.

BiH je zemlja sa mnogo prilika za avanturu i adrenalinsko uživanje u prirodi. Dunford je spomenula kajakarenje, rafting, planinarenje i alpinizam.

Putovanje Hercegovinom zaokružila je posjetom Titovom bunkeru u Konjicu, a prije odlaska iz BiH provozala se sarajevskom žičarom, prošetala napuštenom bob stazom, i gledajući sa Trebevića prema gradu, priznala da je “ima osjećaj da je zagrebala samo površinu ove kompleksne zemlje”.

“Svjedočeći energiji i pozitivnosti mladih ljudi koje sam srela, i uloženom radu na terenu, zasigurno osjećam da će održivi turizam odigrati pozitivnu ulogu u budućnosti ove zemlje.”, napisala je novinarka za Guardian.

JajceŠtrbački bukMostar

radiosarajevo.ba

Advertisement

Povezane vijesti

Najljepši gradovi i ljepote BiH iz zraka: Sretan Dan nezavisnosti

Jajce Online

BIHAMK: Moguća poledica, posebno u planinskim dijelovima

Jajce Online

U avgustu skokovi s naljepšeg vodopada u Evropi

Jajce Online