7.3 C
Jajce
Subota, 24 veljače, 2024
BiH

Brkić za BHRT: Oružane snage izvoze sigurnost iz BiH

Oružane snage BiH su već godinama najsvijetliji primjer izvoza sigurnosti iz BiH, kazao je u emisiji BHT1 uživo Josip Brkić, zamjenik bosanskohercegovačke ministrice vanjskih poslova.

[embedded content]

Tema emisije je bila dio velike vježbe “Čuvar Europe 21” čiji su sudionici bili i pripadnici Oružanih snaga BiH.

Brkić je i predsjedatelj Povjerenstva za suradnju BiH s NATO-om. Kaže kako je ova vježba prošla “više nego dobro”.

“Vrlo uspješno završena vježba. Radi se o bilateralnoj vježbi bh. i američkih oružanih snaga… Jedan dio se odigrao u BiH… Zapovjednik kopnenih snaga SAD-a za Europu je rekao da nije znao koji su vojnci OS BiH a koji američki”, kaže Brkić i dodaje kako je “vježba urađena po NATO standardima”.

On kaže i kako je ta vježba dokaz da Oružane snage BiH mogu doprinijeti svjetskom miru i stabilnosti.

Na upit zašto se digla “galama” oko ove vježbe, Brkić ističe kako mu je od samih početaka jasno o čemu se radi.

“Nisam spreman na politikantski način obojiti pozitivne stvari koje se događaju u BiH kao što je ova vježba. Zašto je to tako, možda će odgovor dati rad Povjerenstva za suradnju s NATO-om, mi imamo u planu izraditi jedan strategijski plan koji bi stanovnicima u BiH koje su koristi od ove vježbe”, kazao je zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH.

Dodao je i kako će uskoro biti održana vježba OS BiH s OS Srbije.

“Interoperabilnost je temljna stvar. Da OS BiH budu na dnevnoj razini interoperabilne s najvećom vojnom silom na svijetu – američkom… OS BiH su jedan od najsvijetlijih primjera izvozva sigurnosti iz BiH”, kazao je Brkić.

Govorio je o dokumentu Povjerenstva za suradnju s NATO-om kazavši kako je o istom “provedena široka javna rasprava”.

“Postoji više dijelova tog dokumenta, a jedan od njih je i onaj koji govori o tome tko će biti nositelji te priče”, rekao je Brkić.

Na upit koliko je moguće da se to završi, Brkić ističe kako je za ovo posebno važna “evaluacija reformi koja treba stići iz Brisela”.

Ima, dodaje Brkić, nekih stvari koje se ponavljaju iz godine u godinu, ali je, dodaje, za zemlju kao BiH, koja želi biti NATO partner, važno proći sve korake.

Komentirajuću situaciju oko viza iz S. Arabije koje su pažnju javnosti zaplijenile posljednjih nekoliko dana, Brkić ističe da na sjednici nije bio, ali, što se tiče ministara iz reda hrvatskog naroda, on kaže kako ta odluka “nije u skladu sa sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju” zbog čega bi, kaže Brkić, mogao biti ugrožen vizni režim za građane iz BiH a na što je upozorilo i Izaslanstvo Europske unije u BiH.

BHRT

The post Brkić za BHRT: Oružane snage izvoze sigurnost iz BiH appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Advertisement

Povezane vijesti

Danas stiže prvih 10.000 doza vakcina za Sarajevo iz Srbije

Jajce Online

Mačke i njihove super moći: Naučnici otkrili još jednu čudnu sposobnost

Jajce Online

Nogometni savez Albanije osudio ponašanje svojih navijača, ali optužio i Poljake za provokacije

Jajce Online