14.5 C
Jajce
Subota, 2 prosinca, 2023
BiH

Čad: Sin ubijenog predsjednika vodiće zemlju do izbora

Prelazni vojni savjet na čijem čelu je sin predsjednika Čada Idrisa Debija Itna ubijenog u borbama protiv pobunjenika, vodiće državu narednih 18 mjeseci kada će se organizovati “slobodni i demokratski” izbori, saopštila je danas vojska.

Sin ubijenog predsjednika je 37-ogodišnji general Mahamat Idris Debi, do sada vođa Predsjedničke garde, elitne jedinice i pretorijanske garde režima.

“Prelazni vojni savjet garantuje nacionalnu nezavisnost, teritorijalni integritet, nacionalno jedinstvo, poštovanje međunarodnih ugovora i sporazuma i osigurava prelazni period na 18 mjeseci”, objavio je danas portparol vojske na državnoj televiziji, čitajući sapoštenje koje je potpisao novi šef tog tijela.

Prelazni vojni savjet raspustio je vladu i Narodnu skupštinu i obećao da će nove institucije republike biti uspostavljene poslije tranzicionog perioda organizovanjem “slobodnih, demokratskih i transparentnih izbora” za godinu i po dana.

Predsjednik Čada Idris Debi Itno, koji je zemljom vladao duže od tri decenije, poginuo je danas u borbama protiv pobunjenika, saopštila je vojska.

On je bio ključni partner Zapada u borbi protiv ekstremista u Sahelu.

Nekoliko sati prije te zapanjujuće objave, izborna komisija je proglasila Debija Itna pobjednikom predsjedničkih izbora održanih 11. aprila, čime je izborio novi šestogodišnji mandat. Izbore je bojkotovalo nekoliko vodećih opoziconara.

Debi, bivši vojni komandant, došao je na vlast 1990. godine kada su njegove pobunjeničke snage zbacile tadašnjeg predsednika Hisenea Habrea, kasnije osudjenog za kršenja ljudskih prava pred medjunarodnim sudom u Senegalu.

Tokom više od 30 godina vladavine Debi je preživio brojne oružane pobune i uspio da ostane na vlasti.

BHRT

The post Čad: Sin ubijenog predsjednika vodiće zemlju do izbora appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Kako su gastarbajteri promijenili Njemačku, a kako ona njih

Jajce Online

Za ljubav godine nisu važne

Jajce Online

Slovačka apeluje na agenciju EMA da ubrza proces odobrenja vakcina protiv virusa korona

Jajce Online