Connect with us

BiH

Čak 21 posto građana BiH opravdava nasilje nad novinarima

Avatar

Published

onNajveći dio građana BiH, 79 posto sudionika istraživanja, smatra neprihvatljivom svaku vrstu napada na novinare i medije, dok čak 27 posto ispitanika u Republici Srpskoj i 17 posto u Federaciji BiH opravdava nasilje.
U poređenju sa 2018. godinom, rezultati predstavljaju zabrinjavajući porast broja građana, za 14 posto, koji opravdavaju nasilje nad novinarima u BiH, navodi se u rezultatima istraživanja koje su proveli Udruženje/udruga “BH novinari” i Fondacija “Friedrih Ebert” povodom 3. maja – Svjetskog dana slobode medija.
Povjerenje vjerskim institucijama
Istraživanje je provedeno CATI metodom na uzorku od 506 građana iz cijele BiH u periodu od 27. marta do 8. aprila ove godine.
Glavna istraživačka pitanja su se odnosila na mišljenje građana o nivou medijskih sloboda i poštivanju prava novinara u BiH, prepoznavanje političkih utjecaja i pritisaka na medije, glavne prepreke slobodnom novinarstvu te na povjerenje građana u različite vrste medija, uključujući i to koji su mediji ključni izvori informacija za njih i koliko javni medijski servisi ispunjavaju svoju misiju, informativne potrebe građana i druge obaveze prema bh. javnosti.
Istraživanje je također pokazalo kako građani BiH najviše vjeruju vjerskim institucijama – 74 posto, a zatim medijima – 66 posto, te potom institucijama vlasti i međunarodnoj zajednici, dok političke stranke i političari uživaju najmanje povjerenja.
U poređenju s prethodnim godinama, rezultati pokazuju kako je u BiH opalo povjerenje građana u medije za više od 10 posto, uključujući i značajan pad povjerenja građana u nevladine organizacije i međunarodnu zajednicu, dok je povjerenje prema vjerskim zajednicama i institucijama vlasti u blagom porastu.
Građani BiH su “značajno manje zadovoljni radom medija i novinara u odnosu na prethodne godine”. Najveći dio ispitanika smatra da sloboda medija u FBiH ‘uopće nije ili je djelomično prisutna’, dok u RS gotovo 90 posto ispitnika smatra da ‘sloboda medija uopće nije ili je djelomično prisutna’ u tom entitetu.
I dalje političare i političke stranke građani prepoznaju kao glavne kršitelje novinarskih prava i medijskih sloboda, 55 posto ispitanika.
Zaštita sloboda
Istraživanje o temi medijskih sloboda i zaštiti novinara u BiH, Fondacija “Friedrih Ebert” i “BH novinari” provode kontinuirano od 2009. godine, a rezultate tradicionalno predstavljaju na Svjetski dan slobode medija, kako bi među medijskim profesionalcima potaknuli interprofesionalnu debatu o efikasnosti mehanizma zaštite medijskih sloboda i prava novinara, javnoj odgovornosti medija i zaštiti ključnih vrijednosti slobodnog novinarstva, saopćeno je iz Udruženja “BH novinari”.
Cjelokupni rezultati istraživanja će biti predstavljeni 3.maja na pres-konferencijama u Sarajevu i Banjoj Luci.
 
 
 
(avaz)
Objava Čak 21 posto građana BiH opravdava nasilje nad novinarima pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement